Video Bicicleta alimentată de la soare şi robotul salvator, printre invenţiile expuse de elevii din Argeş

O bicicletă care se alimentează de la soare, o poveste care începe cu „a fost odată” şi continuă după bunul plac al copilului sau Robotul Salvator au fost doar o parte din invenţiile expuse vineri, de elevi, la prima ediţie a Salonului Inovaţiei şi Creativităţii”, din Argeş.

288 afișări

Peste o mie de elevi şi-au expus invenţiiile în cadrul „Salonului Inovaţiei şi Creativităţii Elevilor", organizat la sediul Universităţii de Stat din Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil George Ionescu are 13 ani şi este din localitatea Stolnici, judeţul Argeş. El s-a înscris la concurs cu o bicicletă alimentată cu energie solară.

„Am realizat acest produs după o zi în care, din cauză că m-am trezit puţin mai târziu, a trebuit să merg pe jos la şcoală şi astfel nu am ajuns la timp la ore. Cu ceva sfaturi m-au ajutat părinţii, profesorii şi colegii de clasă. Aşa a apărut această bicicletă specială, care se alimentează de la soare. A costat doar 300 de lei", a spus George, care ştie clar că vrea să devină inventator.

Printre invenţiile elevilor prezenţi la Salonului Inovaţiei şi Creativităţii se numără şi robotul care urmează un traseu predefinit pe baza unor senzori de proximitate, o casă eco dar şi un oraşul eco şi un cazan pentru fabricat ţuică în miniatură, realizat de Eric Bădulescu, care are 13 ani şi este elev al Şcolii Gimnaziale din Morăreşti.

O fată de 18 ani, elevă în clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş a adus la expoziţie "Povestea Unică", un joc despre care spune că îi va face pe copii să renunţe la telefonul mobil şi la tabletă.

„Am ales să vin aici cu un joc interactiv, care este diferit de tabletele pe care le folosesc tinerii din ziua de azi, deoacece are elemente palpabile, o diversitate de texturi, care ajută la sporirea imaginaţiei şi care ajută copilul să se dezvolte. Este un joc fără reguli şi asta poate atrage copiii, nefindu-le îngrădită creativitatea. Avem personaje care sunt bune sau rele, frumoase sau urâte, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Povesea poate începe cu fost odată şi continuă cât şi cum vrea povestitorul. Cred că tinerii vor renunţa la tablete pentru un astfel de joc. Am testat produsul pe un băieţel de 5 ani. A fost lăsat să aleagă între acest joc şi o tabletă. A ales jocul şi le-a spus părinţilor că i-a plăcut, pentru că nu are reguli. Asta cred că e ideea de bază a acestui joc, libertatea", a spus Diana, convinsă de faptul că mulţi copii vor prefera jocul în detrimentul telefoanelor sau tabletelor.

Fabian Andrei Ghioca, în vârstă de 18 ani, elev al Liceului Tehnologic Ferdinand I din Curtea de Argeş a avus cu el, în concurs, „Robotul Salvator".

„Robotul Salvator este capabil să cerceteze un anumit perimetru şă să descopere posibile scăpări de gaz. El poate să meargă automat, cu ajutorul celor trei senzori, sau manual, ghidat de pe telefon. Creearea lui a fost progresivă. Aproximativ o lună a durat tot procesul. Toate componentele au costat 250 de lei.Cei care mă cunosc nu au fost foarte uimiţi de această invenţie, ştiind că mă ocup de aşa ceva. Acum mai lucrez, printre altele, şi la o dronă", a spus Andrei.


La Salonul Inovaţiei şi Creativităţii Elevilor din Judeţul Argeş sunt prezentate 680 de lucrări din câte 20 de domenii tematice, pentru ciclul gimnazial şi cel liceal.

Salonul este prezidat de ministrul Cercetării şi Inovării, prof.univ.dr. Şerban Constantin Valeca, vicepreşedinţi fiind conf.univ.dr. Constantin Dan Manu, preşedintele CJ Argeş, conf.univ.dr. Dumitru Chirleţan - rectorul UPIT şi Dumitru Tudosoiu - inspector general ISJ Argeş.

„Astăzi asistăm la un eveniment în premieră în judeţul Argeş şi cred că este şi premieră naţională. E vorba de un salon de inventică numai pentru elevi. Copiii pe care îi vedem aici fac parte din generaţia care va asigura viitorul României. Sunt copiii cu aptitudini speciale pe care şi le manifestă în diverse domenii. (...) Eu m-aş bucura ca pe aceşti copii, care expun acum, la Târgul de Inventică, să-i vedem mai târziu pe marile scene ale lumii şi să profităm în viaţa niastră de zi cu zi de invenţile pe care ei le-au creeat", a declarat Dumitru Tudosoiu.

Elevii cu cele mai bune lucrări vor fi recompensaţi cu premii în bani. De asemenea, în instituţia din care provine câştigătorul marelui premiu va fi amenajat un cabinet şcolar.

Întregul eveniment se desfăşoară sub egida ”Conceput în România” şi ”Fabricat în Argeş”.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Universitatea din Piteşti şi Primăria Mioveni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici