Boc nu amână asumarea răspunderii şi cere să se renunţe la grevă

Premierul Emil Boc îşi menţine decizia de asumare a răspunderii Guvernului la termen, fără amânări, iar Guvernul are disponibilitatea de a discuta în următoarele nouă luni despre modificarea legii de salarizare, considerând astfel că sunt îndeplinite condiţiile pentru renunţarea la grevă.

14 afișări
Imaginea articolului Boc nu amână asumarea răspunderii şi cere să se renunţe la grevă

Premierul Emil Boc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Primul-ministru îşi menţine decizia de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului la termenele stabilite, fără niciun fel de amânare. Guvernul îşi menţine angajamentul legislativ din legea salarizării unitare, potrivit căruia realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se realizează etapizat, astfel încât în perioada de implementare nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază", a declarat, sâmbătă seara, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la sfârşitul discuţiilor dintre reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor.

Potrivit sursei citate, premierul şi Guvernul au toată disponibilitatea de a analiza şi accepta amendamentele parlamentarilor, inclusiv pe cele ale sindicatelor, la proiectele de lege asupra cărora Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Pralamentului, precum şi disponibilitatea ca, în următoarele 9 luni, prin intermediul unei comisii din care vor face parte şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale, să fie formulate propuneri de îmbunătăţire şi simplificare a anexelor din legea salarizării unitare.

"În aceste condiţii, Guvernul apreciază că au fost create premisele pentru detensionarea situaţiei şi renunţarea la greva generală", a adăugat oficialul guvernamental.

Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, sâmbătă, că premierul Emil Boc a propus, în discuţia de la Guvern, să fie constituită o comisie interministerială, din care să facă parte şi sindicaliştii, care să lucreze până la 30 iunie 2010 la modificarea legii de salarizare, cerând totodată federaţiilor să renunţe la grevă.

Petcu a precizat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, în cadrul discuţiilor, că "firul este întins la maxim" şi că orice alte modificări ale coeficienţilor de salarizare trebuie însoţite de disponibilizări de personal.

Premierul a spus că toate micile scăpări la proiectul legii de salarizare unitară vor fi operate duminică, în şedinţa de Guvern, şi puse pe site luni, potrivit liderului sindical.

Preşedintele CNSLR Frăţia a adăugat că premierul a propus confederaţiilor încheierea unui Pact de stabilitate socială, care să prevadă toate schimbările ce vor fi operate pentru sectorul bugetar.

Întrebat dacă în urma discuţiilor de la Guvern sindicaliştii vor renunţa la greva anunţată, Petcu a spus că va convoca, luni, Biroul Operativ al CNSLR Frăţia, unde va prezenta rezultatul discuţiilor, urmând să fie luată o decizie privind continuarea sau nu a protestelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici