Explozie la Petromidia. Bilanţ oficial: 1 mort şi 5 răniţi. Calitatea aerului a fost afectată în Năvodari

  • O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari.
  • Bilanţ oficial: un mort (declarat iniţial dispărut) şi 5 răniţi. Prefectul nu confirmă informaţia potrivit căreia ar exista o a doua persoană dispărută.
  • Incendiul de la Petromidia a fost lichidat la ora 15, a declarat ministrul Lucian Bode.
  • Staţiile fixe de monitorizare a calităţii aerului amplasate în localitatea Năvodari au înregistrat valori crescute, fără a se atinge valorile limită pentru evacuarea populaţiei.
24073 afișări

UPDATE Explozia de la Petromidia Năvodari. Noi informaţii despre starea răniţilor

În urma incidentului de vineri, de la Petromidia Năvodari, reprezentanţii Rompetrol Rafinare din cadrul KMG International fac precizări cu privire la starea de sănătate a persoanelor rănite.

„În urma incidentului de ieri, de pe platforma industrială Petromidia, patru colegi (trei din cadrul companiei Rompetrol Rafinare, unul, angajat al Rominserv), au fost spitalizaţi. Aceştia au fost internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar doi dintre ei au fost transferaţi, ulterior, către Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca" Bucureşti, după stabilizare şi îngrijirile medicale de specialitate.

În ceea ce priveşte starea colegilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, vă anunţăm că o persoană (53 de ani, lucrător instrumentare şi control) a fost deja externată, având răni minore.

Al doilea coleg (27 de ani, operator) a suferit o operaţie în zona şoldului şi este în afara oricărui pericol. Acesta este stabil, conştient şi ţinut sub observaţie de medicii constănţeni în secţia post-operatorie.

În acest moment, starea celor doi colegi transferaţi la Bucureşti este stabilă, fiind în comă indusă, conform procedurilor medicale pentru tratamentele de specialitate şi alinarea durerilor. Suntem alături de familiile acestora şi cadrele medicale pentru a le asigura cele mai bune tratamente medicale.

Cel mai grav rănit dintre aceştia este colegul (53 de ani, operator) care a fost evaluat iniţial cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului. Reevaluarea realizată în cursul serii de ieri a relevat faptul că arsurile sunt pe 30% din suprafaţa corpului.

Al doilea coleg (58 de ani, compresorist în cadrul rafinăriei) se află în unitatea medicală din capitală cu răni pe 25-30% din suprafaţa corpului.”

UPDATE 20:30 Rompetrol Rafinare: O echipă de specialişti va stabili cauzele exploziei şi incendiului

La nivelul rafinăriei Petromidia a fost stabilită o echipă de specialişti care, împreună cu autorităţile de resort, vor stabili cauzele exploziei şi incendiului de vineri, anunţă Rompetrol Rafinare. Incidentul a fost neutralizat şi nu există în acest moment niciun alt risc.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanţi pentru staţiile Rompetrol din Romania şi regiunea Mării Negre. Citeşte în continuare...

UPDATE 18:30 Calitatea aerului, afectată după explozia de la Petromidia. Valori crescute înregistrate în Năvodari

Conform informaţiilor transmise de către laboratorul APM Constanţa, staţiile fixe de monitorizare a calităţii aerului amplasate în localitatea Năvodari au înregistrat valori crescute, fără a se atinge valorile limită pentru evacuarea populaţiei, anunţă Garda de Mediu. Citeşte în continuare...

UPDATE 17:30 Precizări DSU cu privire la explozia de la Rafinăria Petromidia

DSU transmite că vineri, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, judeţul Constanţa.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la faţa locului şi au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajări mari de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie care presupune suplimentarea resurselor medicale la faţa locului.

Prioritatea echipajelor de intervenţie a reprezentat-o căutarea şi salvarea persoanelor surprinse în acest incident.

Bilanţul final al victimelor este de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafaţa corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puţin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenţie acţionează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilităţii de reaprindere.

Pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene au acţionat  cu următoarele mijloace de intervenţie :

  • 14 Autospeciale de stingere cu apa şi spumă;
  • 3 Autocamioane de intervenţie;
  • 4 motopompe de mică şi mare capacitate;
  • 1 autospecială CBRN;
  • 1 autospecială transport victime multiple;
  • 1 ambulanţa SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
  • 6 ambulanţe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
  • 6 ambulanţe ale SAJ Constanţa ( 1 echipaj C2 şi 5 echipaje B2);
  • 2 elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acţiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forţe suplimentare din cadrul ISU Călăraşi, ISU Galaţi, ISU Vrancea, ISU Ialomiţa, ISU Tulcea, ISU Brăila.

Planul Roşu de Intervenţie a fost  dezactivat la ora 16:20.

„Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum, în urma consultării cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranţa cetăţenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol”, adaugă reprezentanţii DSU.

UPDATE 16:25 Explozia de la Petromidia. Director Rompetrol: „Nu e eroare umană, un echipament a cedat”

Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu, a anunţat că incendiul a apărut la ora 12.30.

„Suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegii care opera în zonă a fost prins de suflul acestei explozii. În timpul intervenţiilor s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi. Au intrat echipaţi cu echipament special de protecţie împotriva focului. Într-un final am reuşit să-l găsim, din păcate nu s-a mai putut face nimic”.

Conform acestuia, explozia s-a produs pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale şi unde erau în acea perioadă cinci persoane. Citeşte în continuare...

UPDATE 15:35 Ministrul Lucian Bode: Incendiul de la Petromidia a fost lichidat

Incendiul de la Petromidia a fost lichidat la ora 15, a declarat ministrul Lucian Bode. 

VEZI AICI VIDEO Explozia de la Petromidia. Filmul intervenţiei. Raed Arafat: „Forţele au intervenit în 8 minute”

Raed Arafat a precizat că primul apel a fost înregistrat la ora 12:16, iar echipajele au ajuns în 8 minute. O persoană a suferit arsuri pe 45% din corp, iar o altă victimă a suferit arsuri pe 25% din corp. Două persoane sunt uşor rănite. Până acum a fost înregistrat un deces, un bărbat în vârstă de 32 de ani.

Potrivit primelor informaţii, cauza exploziei ar fi putut fi o conductă fisurată. Instalaţiile au fost în revizii anul trecut, în perioada martie-aprilie.

Lucian Bode a subliniat că „nicio clipă populaţia şi turiştii de pe litoral nu au fost în pericol. Instalaţiile vor fi răcite şi vor fi puse în funcţiune după ce nu va mai fi nicio problemă”.

UPDATE 15:30 Starea pacienţilor de la Combinatul Petromidia

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a făcut precizări referitoare la starea pacienţilor de la Combinatul Petromidia:

„Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca).

Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafaţa corporală, grad II A/II B, şi o persoană cu arsuri pe 35% din suprafaţa corporală, grad II A/II B.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital.

Rămânem în legătură cu echipele medicale în privinţa stării pacienţilor.”

UPDATE 15:23 Prefectul judeţului Constanţa nu confirmă informaţia potrivit căreia ar exista o a doua persoană dispărută la Petromidia

Rănitul cel mai grav a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Urmează ca şi cel de-al doilea rănit să fie transportat la spital.

Prefectul nu confirmă informaţia potrivit căreia există o a doua persoană dispărută.

UPDATE 15:15 Reacţia Grupului KMG International, după explozia de la Petromidia

„Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranţa angajaţilor noştri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noştri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alaturi de familiile victimelor în acest moment tragic.

În acest moment, incendiul din cadrul instalaţiei HPM este izolat şi stabilizat, echipele interne şi externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp.

Va reamintim ca in cursul acestei zile, pe platforma Petromidia a avut loc un incident in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM)."

KMG International este o companie petrolieră internaţională care operează în 15 ţări din toată Europa, Asia Centrală şi Africa de Nord. 

CITEŞTE AICI: Ce fac acţiunile Rompetrol Rafinare, operatorul Petromidia, după explozia de vineri de la Năvodari

UPDATE 15:00 Petromidia. Încă o personă este dată dispărută

VEZI AICI Bilanţ Petromidia: 1 mort, 5 răniţi şi o persoană dispărută. Bilanţul de 6 victime ale exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, infirmat iniţial de Raed Arafat.

UPDATE 14:45 A fost anunţat primul deces

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat, la Aleph News, că bărbatul dat dispărut în urma exploziei de la Petromidia a fost găsit decedat.

„Avem primul deces. Este bărbatul dispărut. Alte două victime vor fi duse la Bucureşti”, a spus Coşa.

Alte două victime vor fi îngrijite la Spitalul din Constanţa.

Potrivit prefectului, incendiul a fost localizat la ora transmiterii ştirii, iar populaţia oraşului Năvodari nu este în pericol.

UPDATE 14:41 Bilanţ oficial: 5 răniţi şi o persoană dispărută

Avem şase victime, din care o persoană este în continuare dispărută, o persoană a fost preluată de elicopterul SMURD cu arsuri de aproximativ 40% din suprafaţa corpului şi predată la UPU Constanţa şi patru victime conştiente cu arsuri minore predate a Spitalul Judeţean Constanţa”, spune pustătorul de cuvânt al ISU Constanţa, Ana Maria Stoica.

Ea precizează că persoana dispărută este bărbat.

„Din ceea ce ne-au spus martorii, colegii acestuia, era la locul de muncă când a avut loc explozia”, adaugă Stoica.

Potrivit acesteia, cele şase victime au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

UPDATE 13.35 Raed Arafat a infirmat bilanţul de 6 victime anunţat de ISU Dobrogea, precizând că sunt doar 4 persoane rănite şi una dispărută.

Bilanţul a crescut la 6 persoane rănite, informase anterior purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

„6 victime, dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feţei transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore şi 1 persoană dispărută”, a precizat ISU. 

UPDATE Creşte numărul răniţilor în urma exploziei din Năvodari

Până în prezent, sunt şase persoane rănite şi o persoană este dată dispărută, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea

În zonă a fost trimis şi un elicopter SMURD, transmite ISU Constanţa.

A fost dispusă suplimentarea rezervei de substanţă de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU Călăraşi, Tulcea, Ilfov, Galaţi şi Vrancea.

Incendiul se manifestă la o instalaţie de transport petrolier, iar în acest moment, salvatorii acţionează pentru închiderea robineţilor şi întreruperea alimentării cu combustibil.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care erau în judeţul Constanţa, au plecat spre locul exploziei.

UPDATE  Explozie urmată de incendiu la o rafinărie

IGSU anunţă oficial că este vorba despre o explozie urmată de incendiu la o rafinărie din localitatea Năvodari.

Din informaţiile de până acum, două persoane ar fi rănite.

La faţa locului intervin 8 autospeciale şi 3 ambulanţe.

Sursa video: focuspress

UPDATE A fost emisă o avertizare RO-ALERT

Avertizare RO-ALERT: În zonă sunt degajări mari de noxe. Evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri! Rămâneţi în interiorul locuinţelor şi închideţi geamurile

Ştire iniţială

Din Corbu se observă flăcările unui incendiu violent izbucnit la Midia Năvodari, iar primele informaţii arată că o explozie s-ar fi produs la o instalaţie de la Rafinăria Petromidia.

Tot primele date arată că o persoană ar fi suferit arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici