Cartel Alfa: Pilonul II de pensii - profit pentru multinaţionale

Aplicarea pilonului II de pensii în forma actuală asigură profit doar pentru diverse companii de aigurări, pe spatele salariaţilor, afirmă Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa", într-o scrisoare deschisă adresată, vineri, premierului Călin Popescu Tăriceanu.

1 afișare
Imaginea articolului Cartel Alfa: Pilonul II de pensii - profit pentru multinaţionale

Cartel Alfa: Pilonul II de pensii - profit pentru multinaţionale

"Domnule Prim Ministru, sperăm ca (...) problema securităţii sociale a salariaţilor să devină, pentru Guvern şi clasa politică, o prioritate, un obiectiv real, nu doar declaraţii de campanii electorale", îşi începe Hossu scrisoarea, după care continuă să acuze Executivul de "dezinteres faţă de salariaţi" prin aplicarea pilonului II de pensii.

"Deşi mişcarea sindicală v-a atras atenţia, de nenumărate ori, asupra problemelor apărute în reforma pensiilor, constatăm că interesele grupurilor financiare (care se pare că sunt sursa principală de alimentare a campaniilor electorale şi a salariilor unora) sunt prioritare faţă de interesul general al salariaţilor, nu numai al celor de acum, ci şi al următoarelor generaţii", afirmă Hossu, referindu-se la "poziţia guvernamentală de indolenţă faţă de situaţia angajării obligatorii a generaţii întregi de salariaţi în sistemul pilonului II de pensii".

Prin această măsură, premierul se face "indirect responsabil şi părtaş la degradarea, în continuare, a situaţiei viitorilor pensionari", susţin sindicaliştii.

"Este o politică tipic comunistă, de a da aparenţa unei inimi deschise, prin creşterea punctului de pensie dar, în acelaşi timp, de a lua mai mult cu cealaltă mână prin reducerea sistemului de calcul al pilonului I (pensia de stat). Ce sens mai are introducerea pilonului II de pensii dacă în acelaşi timp se reduce efectul pilonului I, decât poate ca anumite companii să facă profit pe spatele salariaţilor?", se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Introducerea sistemului pilonului II de pensii este o măsură "pripită", aceasta realizându-se "fără informarea şi educarea salariaţilor", sunt de părere sindicaliştii, care argumentează retoric: "Ce sens are să se cheltuiască 400.000 dolari, pe care îi vom plăti tot noi, cetăţenii, după finalizarea perioadei de exprimare a dreptului de opţiune? Ce sens are să se introducă noi sisteme FNI sau FNA prin reducerea pensiei pilon I (de stat) numai ca să producem profit la anumite companii de asigurări şi sistemului bancar? Ce sens are să obligăm femeile să intre în sistem, dacă acest sistem le asigură o pensie mai mică decât dacă ar rămâne în sistemul pensiei de stat?".

Bogdan Hossu susţine, în scrisoarea adresată premierului, că, în urmă cu trei luni, când s-a hotarât amânarea startului pilonului II de pensii, "Guvernul a recunoscut existenţa şi gravitatea problemelor" semnalate de organizaţiile sindicale. "Cu toate acestea, la doar trei zile înainte de termenul de demarare fixat, nici una dintre aceste probleme nu s-a rezolvat", continuă Hossu.

Liderul sindical se referă la faptul că nu s-a finalizat circuitul financiar de colectare în noul sistem de pensii, care intră în vigoare de la începutul anului viitor.

"Legea trebuie să oblige ca depunerea, de către angajator, a obligaţiilor sociale şi fiscale pentru angajator şi salariaţii săi să se realizeze cel târziu până la data de 20 a lunii următoare; de asemenea, transferarea, de către CNPAS, a banilor către conturile personale ale salariaţilor, să se realizeze cel târziu până la data de 30 a lunii următoare (adica în maxim 10 zile după vărsarea banilor de către angajator)", se arată în scrisoare.

De asemenea, potrivit sindicatelor, "legea nu conţine suficiente modalităţi de sancţionare a societăţilor pentru diverse încălcări ale legislaţiei".

Mai mult, programul de educare-informare a salariaţilor - care aşteaptă încă avizul Băncii Mondiale - înainte de începerea perioadei de aderare nu a fost aplicat. "Practic, oamenii fac confuzie între pensia obligatorie şi pensia facultativă şi nu cunosc încă avantajele şi dezavantajele aderării", spun sindicaliştii.

Sindicatele mai reclamă şi prezenţa unei prevederi "abuzive" privind responsabilitatea CSSPP de a creşte, prin hotărâre proprie, comisionul pe total active, această măsură fiind de competenţa Parlamentului. "Este inadmisibil ca o mână de oameni, numiţi pe criterii politice, să decidă majorarea comisionului pe active perceput de administratorii de fond participanţilor, mai ales în condiţiile în care CSSPP este finanţat de către companiile care administrează fonduri private de pensii".

Totodată, sindicaliştii cred că introducerea pensiei private obligatorii este "mai degrabă în detrimentul viitorilor pensionari": "Direcţionarea unui procent important din contribuţia la fondul public de pensii către fondurile private va duce la diminuare fondului public (şi sigur) de pensii şi, împlicit, la scăderea drastică a pensiilor publice. Victime ale acestor lacune ale legii vor fi atât generaţiile imediat următoare de pensionari, (...) cât şi cei care, începând din acest an vor trebui să se înscrie la un fond privat de pensii", mai susţine Hossu în scrisoarea adresată premierului.

El continuă argumentaţia privind amânarea pilonului II de pensie: "Practic astăzi, în condiţiile prevederilor legislative actuale, Fondul de garantare garantează doar o treime (33%) din valoarea depusă reală, ceea ce este abuziv pentru un sistem impus obligatoriu de către stat".

"Deoarece toate aceste probleme trebuie să apară în cadrul legislativ existent înainte de pornirea sistemului şi de declanşarea procedurii de aderare a populaţiei la fondurile private de pensii, v-am solicitat întârzierea datei de lansare a sistemului, atât pentru modificarea cadrului legislativ (prin OUG) cât şi pentru realizarea campaniei de informare a CSSPP, care are obligaţia legală să facă acest lucru. Nerealizarea modificărilor legislative şi a campaniei de informare pune sub semnul întrebării interesul adevărat al reformei sistemului de pensii", îşi încheie Bogdan Hossu scrisoarea adresată, vineri, şefului Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici