Cei 130 de profesori de la singura universitate de stat din judeţul Gorj vor primi salarii reduse

Cele 130 de cadre dicactice de la singura universitate de stat din judeţul Gorj, Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu, vor primi salarii reduse, după ce Senatul instituţiei a decis reducerea fondului de salarii cu 25 la sută, din cauza crizei financiare.

503 afișări
Imaginea articolului Cei 130 de profesori de la singura universitate de stat din judeţul Gorj vor primi salarii reduse

Cei 130 de profesori de la singura universitate de stat din judeţul Gorj vor primi salarii reduse (Imagine: Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

În luna august, salariile bugetarilor din învăţământul universitar de stat au crescut, însă după ce cadrele didactice de la Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu şi-au încasat banii aferenţi lunii august, Senatul instituţiei a dispus diminuarea fondului de salarii cu 25 la sută, decizie care va duce la reducerea retribuţiilor angajaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Diminuarea cu 25 la sută a cheltuielilor salariale este valabilă din septembrie, până la redresarea financiară a Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu.

”Universitatea din Gorj a dispus şi alte reduceri pentru a evita intrarea instituţiei în incapacitate de plată. Indemnizaţiile de conducere nu se mai acordă, abonamentele de telefonie mobilă şi Internet au fost rediscutate, în timp ce personalul a intrat, în urma unor evaluări interne, pe rând, în concediu fără plată, pe parcursul verii. După hotărârea Senatului, măsurile care se vor lua pentru diminuarea fondului de salarii al UCB se vor stabili prin consultări cu consiliile facultăţilor şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale Administrative", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al UCB, Oana Popescu.

Sindicatul din cadrul Universităţii "Constantin Brâncuşi" nu este de acord cu decizia Senatului.

Liderul Sindicatului Universitas al UCB Târgu-Jiu, Cristinel Popescu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că sindicatul va discuta cu cei din conducerea instituţiei.

"Salariile diminuate se pot simţi abia la încasarea banilor pe septembrie, în chenzina ce va fi virată pe carduri pe 10 octombrie. Până atunci eu sper să mai avem câteva consultări cu conducerea universităţii deoarece, chiar dacă înţelegem măsura luată de Senat care implică şi reduceri salariale, nu putem spune că este şi legală. Ordonanţa modificată, intrată în vigoare în august, stabileşte majorări salariale pentru bugetarii din universităţi, fără excepţii. Nu ar fi corect ca universitarii din Craiova să aibă salarii mărite şi cei de la Târgu-Jiu nu. Din acest motiv vom purta discuţii pentru a le explica celor din conducere că profesorii pot apela oricând la instanţa de judecată pentru recuperarea drepturilor salariale, iar, în final, UCB va fi obligată să le achite banii, plus cheltuielile de judecată”, a declarat Cristinel Popescu.

La Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu lucrează 130 de profesori. Cel mai mic salariu este încasat de asistenţii universitari, care primesc lunar 2.000 de lei. Salariile sunt mai mari cu câte 1.000 de lei pentru lectori, conferenţiari şi profesori doctori, în funcţie de vechime. Potrivit ordonanţei aplicabile din august, un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani are acum salariul de bază cuprins între 2.991-3.465 lei, în timp ce un universitar cu peste 40 de ani de vechime ajunge la 6.935 de lei lunar.

La UCB Târgu-Jiu sunt înscrişi 3.000 de studenţi, atât la buget, cât şi pe locurile cu taxă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici