Video REPORTAJ: Profesori de la Stanford şi Harvard despre leadership: Un lider inspiră şi motivează oamenii - VIDEO

Zeci de tineri deosebiţi, studenţi în străinătate, profesionişti şi antreprenori la început de drum, români şi străini deopotrivă s-au adunat zilele acestea la Braşov, în cadrul şcolii de vară Aspire, unde profesori de la Harvard şi Stanford au venit să le predea cursuri de leadership.

1422 afișări

Deseori în viaţa profesională ajungem să ne confruntăm cu situaţii imposibile şi de nesuportat la nivel uman din cauza unor manageri care nu au pregătirea şi priceperea necesare pentru a gestiona o echipă de oameni. Angajaţii se simt demotivaţi şi nu mai dau randament Pentru a ajunge un lider trebuie să dobândeşti câteva calităţi şi valori, iar leadership-ul se învaţă, spun profesorii americani de la Stanford şi Harvard care au venit pentru câteva zile în România, la Poiana Braşov, să predea cursuri de leadership tinerilor înscrişi la Academia Aspire.

Academia Aspire a fost înfiinţată la iniţiativa unor tineri români plecaţi la studii la unele dintre cele mai bune universităţi din străinătate, unde au învăţat cum ar trebui să arate educaţia pentru a forma o generaţie care să fie capabilă să aducă schimbare. Conceptul occidental de educaţie, pe care au încercat să-l realizeze şi în România, se bazează pe învăţarea prin motivare, prin crearea unor personalităţi autodidacte, care caută să se motiveze pe ei şi pe cei din jur, care se implică la nivel social şi dau înapoi comunităţii. Tinerii care se înscriu în acest program, liceeni, studenţi sau tineri profesioniţşti la început de drum, petrec aproximativ o săptămână, în funcţie de modulul la care s-au înscris.

„Studenţii sunt extraordinari, au toate calităţile pe care le au şi studenţii mei de la Harvard şi de la Stanford. Sunt implicaţi, activi şi lideri în sensul în care sunt pregătiţi să facă schimbare în lume, să aibă o carieră de succes. Sunt onorată să fac parte din viaţa lor”, a spus pentru MEDIAFAX unul dintre profesorii Aspire, Luciana Herman, care predă Public Policy la Universitatea Stanford şi care a predat 20 de ani la Harvard, cursuri de retorică politică.

„Un manager bun este cineva care pune întrebări, care încearcă să înţeleagă care este punctul de vedere al celorlalţi, ce cred ei despre cum trebuie realizat un obiectiv. Spre exemplu, cu studenţii de la Aspire facem un exerciţiu în grup prin care să descopere valorile pe care le au în comun, care sunt scopurile lor şi să găsească ce au în comun”, explică Luciana Herman.

La rândul său, Phil Malone, profesor de Innovation and Intellectual Property la Stanford, a declarat pentru MEDIAFAX că tinerii cursanţi sunt motivul pentru care se întoarce în fiecare an în România. „Studenţii de aici sunt entuziasmaţi, vor să înveţe, sunt ambiţioşi. Îi învăţăm despre leadership, cum pot să devină lideri, să se înţeleagă pe ei şi pe cei din jur. Printre calităţile pe care le are un lider se remarcă puterea de a motiva oamenii inspirându-i să realizeze un obiectiv, nu forţându-i să facă asta”, a spus profesorul.

Pentru tinerii care ajung în poziţii de management destul de devreme în cariera lor, poate neavând încă suficientă experienţă pentru acest rol, Phil are şi câteva sfaturi: „Priviţi în ansamblu, nu abordaţi rolul cu o atitudine de superioritate, dimpotrivă, trebuie să vă gândiţi la oamenii din grup, la ce vor ei, de ce se află acolo, pentru a găsi soluţii de a-i motiva să muncească. De asemenea, oamenii care lucrează pentru tine trebuie să simtă că şi şefii fac parte din echipă şi lucrează cot la cot cu ei. Încrederea este cel mai important factor, încrederea pe care o au angajaţii în şefi şi invers. Studenţii noştri chiar încearcă să aplice aceste principii în viaţa lor. Adevăratele lecţii în viaţă nu sunt cele care îţi intră pe o ureche şi ies pe cealaltă, ci lecţiile pe care le ţii minte şi le pui în practică în viaţa ta şi a celor din jur” .

Tinerii cursanţi caută îndrumare şi mentorat

Cursurile Aspire îi fascinează atât de mult pe participanţi, încât unii se întorc ca organizatori, dorind să rămână implicaţi în acest proiect pe termen lung.

Spre exemplu, Alexandru Cosmin Buteică (29 de ani), care a terminat studiile la Şcoala de Management de la Rotterdam din cadrul Universităţii Erasmus, a participat la cursurile Aspire în urmă cu doi ani, iar acum face parte din echipa de organizare. „Aspire m-a cucerit încă de la bun început, a fost o experienţă senzaţională, aici am întâlnit, pe de o parte, un grup de tineri foarte bine selectaţi, lideri emergenţi din varii sectoare şi domenii din ţară, iar pe de altă parte am întâlnit nişte profesori excepţionali, veniţi din străinătate şi care ne-au dat foarte multe lecţii utile”, a povestit Alexandru.

Ce caută un tânăr care se înscrie la Aspire? „Caută îndrumare, mentorat e un cuvânt foarte potrivit şi asta primesc de la profesori. Am întâlnit aici un grup de tineri convinşi că pot genera o schimbare în societate, oameni de foarte bună calitate cu care am avut posibilitatea să colaborez şi mai târziu”, spune Alexandru.

Într-adevăr, dacă ar fi să privim Aspire în ansamblu, unul dintre avantajele pe care le oferă indirect este posibilitatea de a întâlni personaje deosebite din diverse domenii, oameni cu care merită să rămâi în legătură şi după ce se termină şcoala de vară. Este ceea ce în limbaj corporatist se numeşte „networking”, adică creearea unei structuri de contacte.

Stând de vorbă cu mai mulţi tineri participanţi de anul acesta, am putut observa o trăsătură generală pe care o au toţi - optimism. Nu sunt tineri din categoria cinicilor, iar cei marcaţi într-un fel sau altul de sistemul educaţional de stat din România, au fost transformaţi pozitiv de profesori şi experienţe deosebite la cele mai bune universităţi străine. Aşa au ajuns să aibă deschidere şi încredere în puterea de schimbare în bine a omului.
Unul dintre cei mai entuziaşti tineri de la şcoala de vară Aspire 2016 este Ştefan Alexandru Ghiţă (26 de ani). Părinţii săi lucrează în domeniul construcţiilor şi, de mic, Ştefan a avut oportunitatea să înveţe meserie direct de la profesionişti. Acum spune că dacă ar fi să-şi contruiască propria casă, cel mai probabil ar putea să o facă singur cu mâinile lui. În prezent este consultant în management la o firmă prestigioasă, a studiat în România şi Franţa şi are un masterat în Olanda.

„În facultate am studiat ingineria instalaţiilor. Tata e inginer-constructor, nu prea am avut de ales”, a povestit Ştefan amuzat. „Am crescut pe şantiere şi am prins acel „bug” de a mă duce şi a face ceva concret. Am cărat găleţi cu beton, am dat cu lopata, am făcut schele, am pus faianţă, am făcut toată munca asta de pe şantier. Acum dacă ar fi să construiesc o casă, probabil că aş putea să o fac singur în proporţie de vreo 80%, exceptând partea de proiectare de structură”, a povestit Alexandru. Exerciţiul a prins bine, i-a modelat o minte care se concentrează pe practicabilitate şi asta îi serveşte acum foarte bine în viaţa profesională. Este exact ceea ce nu deprindem în şcoală, unde educaţia se concentrează numai pe teorie.

Doctorandă la Oxford: „În Occident, lucrurile funcţionează fiindcă oamenii nu se compromit”

Andra Necula (26 de ani) îşi realizează doctoratul în domeniul biologiei moleculare, la Oxford. Ea spune că a avut din start dorinţa de a deveni cercetător „M-am gândit la asta chiar din clasa a IX-a când am început să studiez biologia la şcoală. A fost curiozitatea mea să înţeleg cum funcţionăm la nivel molecular şi cum putem să folosim medicamente ca să vindecăm oamenii prin tratamente mai complete decât acum”, a povestit Andra. La Aspire participă de când era în facultate, iar cea mai importantă lecţie învăţată este redefinirea propriul sistem de valori. „E important să nu te compromiţi în niciun fel. Când vii dintr-un sistem ca cel din România şi vezi ce este afară, înţelegi că lucrurile merg în Occident, fiindcă oamenii nu se compromit. De asemenea, este important să dai înapoi celor din jur”.

Printre participanţi sunt şi mai mulţi tineri veniţi din străinătate, cum este Linda Benkaiouche, care lucrează ca Border Services Officer la aeroportul Pearson din Toronto. A studiat la Institutul de Ştiinţe Politice din Paris, specializându-se în securitate internaţională.
„Lucrez la poliţia de graniţă a Canadei. Unul din motivele pentru care am ales să lucrez acolo este fiindcă nu este o muncă de rutină, nu ştii niciodată la ce să te aştepţi. Când ai pe cineva în faţă, nu ştii nimic despre persoana respectivă, care e povestea lor, de unde vin şi unde se duc şi lucrul acesta este foarte atrăgător în meseria asta, să cunoşti oameni noi în fiecare zi şi să ai parte de surprize. Am întâlnit tot felul de situaţii, de la refugiaţi şi imigranţi, până la trafic de persoane şi trafic de droguri”, a povestit Linda. De altfel, în meseria ei, Linda consideră că integritatea este un principiu esenţial, disciplina muncii şi etica meseriei, de asemenea.

Cam aşa sunt tinerii care participă la şcoala de vară de la Braşov şi, an de an, numărul lor este tot mai mare. Ei sunt românii care vor să se întoarcă şi să schimbe societatea românească în mai bine şi străinii care au venit aici şi au descoperit o ţară diferită faţă de imaginea negativă pe care presa străină a construit-o despre România în ultimii ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici