Cei 19 copii ai arestaţilor din dosarul Berevoeşti au fost preluaţi de rude

Cei 19 copii ai arestaţilor din dosarul Berevoeşti care, săptămâna trecută, au ajuns în centre de plasament, au fost preluaţi de rude, în timp ce cei doi minori folosiţi ca sclavi vor rămâne în grija asistenţilor maternali, transmite corespondentul MEDIAFAX.

519 afișări
Imaginea articolului Cei 19 copii ai arestaţilor din dosarul Berevoeşti au fost preluaţi de rude

Cei 19 copii ai arestaţilor din dosarul Berevoeşti au fost preluaţi de rude

În urma percheziţiilor de săptămâna trecută, 21 de copii au ajuns în regim de urgenţă în centre de plasament, doi dintre aceştia fiind victime în cazul sclaviei de la Berevoeşti, iar ceilalţi 19 sunt copii ai celor reţinuţi de către anchetetatori.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, legea prevede ca în cazul în care ambii părinţi ai unui copil sunt reţinuţi, minorul să fie plasat în regim de urgenţă într-un centru de plasament.

"Copiii persoanelor care se află în arest preventiv, 19 la număr, au ajuns la noi în centru de plasament, având nevoie de protecţie specială. De situaţia lor s-au interesat bunicii şi rudele. S-a făcut o analiză şi s-a decis ca minorii să fie integraţi în familia extinsă. În acest moment, niciunul dintre cei 19 nu se mai află în centre de plasament. Evident, autorităţile locale, prin asistenţii sociali, îi vor monitoiriza în permanenţă", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Iuliana Matei, reprezentant al DGASPC Argeş.

Pe de altă parte, cele două victime minore ale grupărilor se află în plasamentul DGASPC Argeş.

"Cei doi minori, victime în cazul de la Berevoeşti, sunt fraţi şi au 11 şi 13 ani. În cazul lor nu se cunoaşte paternitatea. Mama lor a fost identificată, dar nu pot fi lăsaţi în grija acesteia. Ei se află la noi în centru. Au fost supuşi unor serii de analize. Au fost evaluaţi medical, testaţi medico-legal şi s-a început evaluarea psihologică. Pentru a fi reintegraţi în colectiv, va fi nevoie să se lucreze foarte mult cu ei. Procesul de recuperare a lor va fi de lungă durată. Unul dintre ei are două clase, iar celălalt nu a fost niciodată la şcoală. Nu au fost abuzaţi sexual, dar au fost exploataţi fizic. Pe lângă faptul că au fost supuşi la munci grele, au fost abuzaţi fizic (au semne de violenţă pe corp, unele datând de multă vreme). La momentul actual, pentru ei cea mai bună măsură este aceea de a fi îngrijiţi într-un cadru instituţionalizat", a adăugat Iuliana Matei.

Tribunalul Argeş a emis, săptămâna trecută, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele a 37 dintre 38 de inculpaţi din dosar, iar Maria Furdui, o femeie în vârstă de 52 de ani, a primit arest la domiciliu, fiind dependentă de dializă, iar marţi, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţiile inculpaţilor din dosar la arestarea preventivă.

În urmă cu o săptămână, 40 de percheziţii au avut loc în satul Gămăceşti din comuna Berevoeşti, judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori. Anchetatorii susţin că, din 2008 şi până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale care au recrutat zeci de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi, erau legate cu lanţuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu poată fugi.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici