Cel puţin 200 de români infectaţi cu COVID-19 la un abator din Germania

  • Aproximativ 200 de muncitori români care lucrează într-un abator din Germania au fost confirmaţi cu coronavirus
  • Anunţul a fost făcut de MAE
18237 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 200 de români infectaţi cu COVID-19 la un abator din Germania

Cel puţin 200 de români infectaţi cu COVID-19 la un abator din Germania. Despre ce firmă este vorba

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează după ce sute de români au fost infectaţi cu noul coronavirus la cel mai mare producător de carne şi produse din carne din Germania. MAE spune că niciun român nu este în stare gravă.

„Cu privire la cetăţenii români, lucrători în cadrul unui abator din Birkenfeld, de lângă oraşul Pforzheim (landul Badden-Wurttemberg), Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Berlin şi Consulatul General al României la Stuttgart s-au autosesizat şi au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile germane pentru verificarea situaţiei acestora. În acest context, Ambasada României la Berlin a contactat atât Ministerul Agriculturii cât şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, iar la nivel local, prin intermediul Consulatului general al României la Stuttgart, au fost sesizaţi Premierul landului şi primarul localităţii în care se află abatorul”, arată MAE, într-un comunicat, trimis la solicitarea MEDIAFAX.

Din informaţiile comunicate de către autorităţile germane reiese că din totalul de 700 de angajaţi ai unităţii respective, aproximativ 500 sunt lucrători români. Aceştia nu sunt lucrători sezonieri, ci sunt angajaţi ai unor companii subcontractate de către abatorul german.

Potrivit MAE, circa 300 dintre angajaţii abatorului au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19. Circa 200 dintre aceştia sunt români.

„Cu privire la informaţia conform căreia o parte din lucrătorii români ar fi confirmaţi pentru infecţia cu COVID-19, autorităţile germane au indicat că 300 de angajaţi ai abatorului sunt confirmaţi ca fiind infectaţi cu virusul COVID-19 şi au fost introduşi în carantină. De asemenea, la acest moment nu există date concrete cu privire la cetăţenia persoanelor infectate, însă majoritatea acestora (peste 200) sunt cetăţeni români. MAE precizează că, în conformitate cu datele comunicate de autorităţile germane, dintre cei contaminaţi, majoritatea sunt asimptomatici sau prezintă simptome uşoare. Doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate. Într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică”, s emai preciezează în comunicat.

MAE menţionează că până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Berlin şi la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistenţă din partea cetăţenilor români menţionaţi.

Ştirea privind cazurile de infectare cu coronavirus într-o unitate de procesare a cărnii din Germania a apărut în cursul după-amiezii de marţi. Astfel, sute de cazuri de coronavirus au fost semnalate la cel mai mare furnizor de carne şi produse din carne din Germania, unde lucrează circa 500 de români. Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, afirmă că situaţia lor este cunoscută, iar un caz critic a fost salvat.

Ambasadorul Emil Hurezeanu a declarat, marţi, la Antena 3, că la firma Muller din Sud-Vestul Germaniei lucrează 700 de oameni, din care circa 500 sunt români.

„Cazul îngrijorător este al celor câteva sute de muncitori români care lucrează, unii şi de ani de zile, la o firmă mare, de prelucrare a cărnii, în Sud-Vestul Germaniei. E unul dintre cei mai mari furnizori de carne şi produse din carne din Germania. Aici lucrează 700 de muncitori străini, cam 500 vin din România, iar ei sunt angajaţi a trei întreprinderi străine, două din România şi una din Polonia, care sunt subcontractate de concernul german. Oamenii aceştia, spre deosebire de muncitorii sezonieri lucrează în mod deosebit în abatoare, în condiţii extrem de grele, cu distanţă mică între ei, dar locuiesc în oraş, în condiţii decente, nu sunt obligaţi să locuiască în ferme. Sunt între 200 şi 300 de cazuri (cu COVID-19 – n.r.). (...) Mulţi au fost internaţi, unul dintre ei aflu acum, din surse româno-germane civice, e vorba de Asociaţia Româno-Germană care funcţionează pe bază de voluntariat, mulţi au fost externaţi. Cel care a fost supus intubării cu un mecanism de ventilare mecanică a fost externat. Cazul critic a fost lămurit”, a spus Emil Hurezeanu

La rândul său, Oana Kriechbaum, avocat PFORZHEIM, reprezentantul Asociaţiei Româno-Germane, a spus că 300 de angajaţi ai firmei au fost testaţi pozitiv.


MAE a reamintit că misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetăţenilor români şi întreprind demersuri pentru soluţionarea fiecărei situaţii, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în străinătate şi se confruntă cu situaţii dificile, inclusiv cazuri în care drepturile acestora nu sunt respectate, să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular cel mai apropiat.  


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Propunere: taxă de solidaritate, obligatorie pentru românii cu salarii de peste 3.200 de lei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici