CGMB a aprobat rectificarea negativă cu peste 178 de milioane de lei a bugetului Capitalei

Consilierii generali au aprobat, joi, propunerea municipalităţii de rectificare negativă a bugetului din acest an al Capitalei cu peste 178 de milioane de lei, subvenţiile RADET şi RATB nefiind afectate.

113 afișări
Imaginea articolului CGMB a aprobat rectificarea negativă cu peste 178 de milioane de lei a bugetului Capitalei

CGMB a aprobat rectificarea negativă cu peste 178 de milioane de lei a bugetului Capitalei (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Proiectul privind rectificarea negativă a bugetului Capitalei a fost aprobat cu 36 de voturi pentru, şapte împotrivă şi o abţinere.

Astfel, bugetul din acest an al Capitalei se rectifică atât la venituri, cât şi la cheltuieli în minus cu suma de 178.609.000 de lei.

Bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii şi subvenţii va fi suplimentat la venituri cu 61.401.000 de lei, iar la cheltuieli cu 61.666.000 de lei. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli provine de la bugetele spitalelor, fiind asigurată din excedentul anilor precedenţi.

Rectificarea negativă nu afectează subvenţiile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), fiind propusă doar "ajustarea bugetelor acestor instituţii", cu 20 de milioane de lei la RADET şi 43 de milioane de lei la RATB.

Sumele din bugetele creditelor externe şi fondurilor externe nerambursabile aprobate iniţial nu vor fi modificate.

"Deocamdată, a fost o reajustare pe minus, cam la toate capitolele din buget. Este vorba de câteva urgenţe care înseamnă arierate sau plăţi către furnizori şi care trebuiau aprobate, însă, una peste alta, este un fapt ştiut că toate sumele datorate bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti din cotele defalcate au fost reduse de Ministerul Finanţelor. Ca atare, şi noi am procedat în consecinţă", a declarat, joi, viceprimarul Capitalei Dan Darabont, care a precizat că este vorba despre 60 de milioane de lei datorate PMB care nu au fost deblocate de Ministerul Finanţelor.

Viceprimarul Darabont a mai spus că, în acest context, a fost făcută rectificarea negativă, arătând că reprezentanţii municipalităţii speră să mai fie făcută o rectificare până la sfârşitul anului bugetar. Întrebat de unde au fost luaţi bani, Darabont a spus că nu poate intra în detalii, având în vedere că au fost modificate aproapte toate capitolele bugetare.

În ceea ce priveşte bugetele celor două regii subordonate municipalităţii, viceprimarul a explicat că nu s-a umblat la sumele pentru subvenţii, scăderea bugetelor acestor regii fiind făcute din banii pentru investiţii. Darabont a precizat că investiţiile nu vor stagna, arătând că acestea vor fi făcute în continuare, tipul de plăţi permiţând repriotizări de sume.

"Nu s-a umblat la sumele pentru suvenţionarea tarifului pentru biletul RATB. Am umblat şi redistribuit sume din partea de investiţii. Acest lucru nu înseamnă că investiţiile sunt şterse, înseamnă că sunt redistribuite sumele, pentru că este vorba de contracte multianuale ce permit acest lucru. Nu au fost date la o parte investiţiile, au fost redistribuite sumele. La RATB, de exemplu, a fost inaugurat un tramvai nou, acest lucru însemnând că investiţiile nu au fost date la o parte", a explicat Darabont.

Printre amendamentele aduse proiectului de rectificare care au fost aprobate se numără cel privind mărirea bugetului Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) cu 50 de milioane de lei.

Alte două amendamente aprobate au în vederea transferarea unor sume din bugetele Teatrului de Comedie şi Teatrului Bulandra în cel al Administraţiei Grădina Zoologică, din cauza unor erori apărute la calcularea salariilor personalului.

Municipalitatea a arătat, în raportul de specialitate al proiectul de hotărâre, că o cauză care a dus la rectificarea negativă a bugetului este "neîncasarea semnificativă a cotelor din impozitul pe venit" în primele zece luni ale anului.

Totodată, municipalitatea a precizat că, din motive economice obiective, nu au putut fi valorificate unele active financiare şi nefinanciare la nivelul planificat iniţial, fiind vorba în primul rând de cabinetele medicale, amenzile de la Poliţia Locală şi veniturile ce urmează să fie recuperate de la persoanele care au beneficiat de consolidarea locuinţelor din fonduri de la bugetul de stat şi bugetul local.

Tot printre motivele prezentate în raportul de specialitate al proiectului se află şi "neîncasarea semnificativă a veniturilor de la bugetul de stat în anul 2012", printre care cea mai importantă este participarea Guvernului la finanţarea Stadionului Naţional.

Municipalitate are în vedere "schimbarea drastică a politicii de venituri proprii, începând chiar din anul 2013, în paralel cu restituirea unităţii financiare şi patrimoniale a Bucureştiului, prin înlăturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordată în prezent de lege Municipiului în raport cu sectoarele Capitalei."

Din bugetul pe anul 2012, la jumătatea lunii octombrie, Primăria Capitalei a contribuit la susţinerea echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea cu suma de 200.000 de euro, după ce echipa a rămas fără finanţare, combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, principalul susţinător al formaţiei, intrând în proces de privatizare.

Bugetul Capitalei pentru 2012 a fost aprobat la sfârşitul lunii martie de consilierii generali, fiind în valoare de peste 4,6 miliarde de lei, aproape egal cu cel din 2011, când a fost de 4,5 miliarde de lei.

Sursele bugetului local al Capitalei sunt constituite din venituri proprii reprezentând impozite, taxe şi alte venituri locale şi cotele defalcate din impozitul de venit, sume de la bugetul de stat, împrumuturi, venituri proprii ale instituţiilor, sume din fonduri europene.

În bugetul Capitalei cheltuielile de personal reprezintă aproximativ 7,5 procente, cheltuielile cu bunurile şi serviciile reprezintă 28,45 la sută, subvenţiile diferitelor regii sunt 22,15 la sută, iar cheltuielile de investiţii reprezintă aproximativ 30 la sută. Datoria publică a municipalităţii reprezintă aproximativ cinci procente din buget.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici