Video Ciobanii din Sîngeorz-Băi protestează în faţa Primăriei cu turme de oi şi zeci de câini

Aproximativ o sută de ciobani, alături de turmele lor de oi şi de câinii de la stână protestează, vineri, în faţa Primăriei din oraşul Sîngeorz-Băi. Ciobanii nu sunt de acord cu semnarea unui contract nou cu autorităţile locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1021 afișări

Cei aproximativ o sută de ciobani au mers în faţa Primăriei din oraşul Sîngeorz-Băi, cu turmele lor de oi şi cu câinii de la stână, pentru a protesta faţă de o iniţiativă a primarului.

Edilul intenţionează să semneze un contract nou, valabil cinci ani, între Primărie şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine, prin care Primăria pune la dispoziţia ciobanilor păşunile pe care le deţine, în condiţiile în care vechiul contract tocmai a expirat.

Cei 100 de ciobani care protestează spun că nu sunt de acord cu semnarea contractului pe cinci ani, deoarece contractele precedente erau încheiate pe un an sau maxim doi. Ciobanii consideră că noul primar vrea să controleze modul în care ei folosesc păşunile din oraş.

Primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, declară că cei o sută de ciobani reprezintă jumătate din cei care fac parte din Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi nu vor să înţeleagă faptul că o formulă asociativă ajută autorităţile să aibă o evidenţă a stânilor.

”Drumurile trebuie întreţinute, stânile trebuie ţinute în ordine, păşunile trebuie curăţate. În acest moment, toate aceste lucruri nu există. În plus, eu ca şi Primărie nu pot ţine legătura şi nu-i pot controla pe toţi cei două sute de proprietari de oi. Oamenii trebuie să înţeleagă că pentru sprijinul care vine de la APIA au şi obligaţii, nu numai drepturi. Ei consideră că subvenţiile care le vin - 800.000 de euro anual - sunt drepturile lor. Sunt drepturile lor, dar pe proprietatea Consiliului Local. Încă din toamnă am propus un contract pe cinci ani ca să nu-şi piardă subvenţiile, însă ei au refuzat, pentru că nu îşi fac treaba, nu curăţă păşunile şi stânile şi este foarte posibil să dea banii înapoi la APIA”, a declarat Traian Ogâgău.

Pentru că oierii nu au fost de acord cu noul contract, edilul a refuzat să le semneze adeverinţele necesare pentru depunerea cererilor de sprijin la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Ciobanii participanţi la protest au declarat că vor ca lucrurile să meargă ca până acum, fără ca Primăria să controleze ceea ce se întâmplă pe păşunile din oraş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici