Comisia de revizuire a Constituţiei: Puterea executivă este reprezentată de Guvern

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipulează că puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă - de Guvern şi puterea judecătorească - de ÎCCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti.

230 afișări
Imaginea articolului Comisia de revizuire a Constituţiei: Puterea executivă este reprezentată de Guvern

Comisia de revizuire a Constituţiei: Puterea executivă este reprezentată de Guvern (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Articolul 1, alineatul (4), care în Constituţia actuală are următorul cuprins: "Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale" a fost modificat, urmând să aibă următorul conţinut: "Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern şi de celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti".

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat acest amendament cu majoritate de voturi, discutarea acestuia făcându-se la solicitarea senatorului Tudor Chiuariu, întrucât fusese prorogat.

Senatorul PDL Alin Tişe a criticat adoptarea acestui amendament, arătând că PNL doreşte să scoată instituţia Preşedinţiei din cadrul puterilor executive.

"Am înţeles amendamentul PNL care viza scoaterea Preşedinţiei din cadrul puterilor executive, însă cred că ne facem de râs cu o asemenea prevedere, pentru că în momentul în care aprobăm un astfel de articol practic nu definim puterea prezidenţială. Am înţeles, dar cred că ar trebui să mai aprofundăm pentru că ne facem de râs. Atrag atenţia comisiei cu privire la acest aspect, chiar dacă s-a încercat repede votarea", a spus Tişe.

La rândul său, senatorul Tudor Chiuariu a precizat că nu s-a încercat repede votarea şi că s-a convenit, în comisie, de săptămâna trecută, ca preşedintele să fie şeful statului.

"Nu s-a încercat repede, a fost o discuţie foarte amplă săptămâna trecută, când dumneavostră nu aţi binevoit să ne onoraţi cu prezenţa. În sensul acesta am legat cele două articole, în sensul în care l-am scos pe preşedinte din sfera puterii executive şi am convenit cu toţii, şi azi cu aproape cu unanimitate, că e şeful statului", a spus Chiuariu.

La rândul său, preşedintele comisiei, Crin Antonescu, a precizat că aceste amendamente ale colegilor săi din PNL nu îl vizează pe Traian Băsescu.

"Aceste amendamente venite de la colegii mei nu îl vizează pe domnul preşedinte Băsescu. Viaţa merge înainte. Nu-l vizează pe preşedintele Băsescu sau pe un altul. Nu-l luaţi ca pe un act de inamiciţie", a spus Antonescu.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici