Condamnat pentru fraudă, Cutean a povestit cum a încercat să elimine revoluţionarii impostori

Emil Cutean, demis luni din funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, ca urmarea a condamnării sale pentru fraudă, invocă faptul că era incomod pentru că a încercat să elimine revoluţionarii "impostori" care deţin ilegal certificate.

75 afișări
Imaginea articolului Condamnat pentru fraudă, Cutean a povestit cum a încercat să elimine revoluţionarii impostori

Condamnat pentru fraudă, Cutean a povestit cum a încercat să elimine revoluţionarii impostori (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie consemnează clar faptul că, după ce a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în 20 decembrie 2004, Cutean a dispus plata a 2,995 miliarde de lei vechi (85.500 de euro) în contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era în decembrie 2004.

Printr-o hotărâre de Guvern, Cutean a beneficiat de bani, însă ei trebuiau împărţiţi între toate asociaţiile de revoluţionari, care însă nu au ştiut şi nu au făcut solicitări pentru remiteri de sume.

Prin Hotărârea 2.213 din 9 decembrie 2004 privind suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2004, s-a aprobat suplimentarea bugetului SSPR la capitolul "Asistenţă socială, alocaţii, pensii, ajutoare şi indemnizaţii", "Cheltuieli materiale şi servicii", cu suma de 2.000.000.000 de lei.

"Art. 2 - Suma prevazută la art. 1 se utilizează de catre Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 în cadrul programului "Tipărire şi distribuire bilete de călătorie gratuită, clasa I, dus-întors, CFR, acordare de autoturisme hycomat, acordare materiale sanitare şi medicamente răniţilor paraplegici gr. I, plata contravalorii taberelor şcolare pentru copiii beneficiarilor Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, cu completările ulterioare, subvenţionarea a 50% din dobânda bancară la creditele acordate beneficiarilor Legii nr. 341/2004, cu completarile ulterioare, perpetuarea memoriei eroilor-martiri prin acţiuni de comemorare a 15 ani de la Revoluţia din decembrie 1989, organizarea de expoziţii, fonduri documentare, manifestări cu caracter cultural, depuneri coroane, tipărire certificate revoluţionari, asigurarea bazei materiale şi evidenţei beneficiarilor Legii nr. 341/2004", sub programul «15 ani de la Revoluţia română»", se arată în hotărârea citată.

Potrivit articolului 3 din actul normativ, Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea ordonatorului principal de credite, este autorizat să introducă modificările ce decurg din aplicarea hotărârii în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 pe anul 2004.

Hotărârea este semnată de prim-ministru Adrian Năstase şi contrasemnată de secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Emilian Vasile Cutean, iar din partea Ministerului Finanţelor Publice de Gheorghe Gherghina- secretar de stat.

În urma eliberării lui Cutean din funcţia de secreatr de stat, în decembrie 2004, succesorul acestuia a constatat o serie de neregului în privinţa favorizării Asociaţiei 22 Decembrie, chestiuni reclamate ulterior de revoluţionari la DNA.

Potrivit rechizitoriului DNA, după ce a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în 20 decembrie 2004, Cutean a dispus plata a 2,995 miliarde de lei vechi (85.500 de euro) în contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era în decembrie 2004.

Din această sumă, Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (27.000 de euro) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie, în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar din care a încasat dobândă.

Toate acestea s-au petrecut, potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Cutean a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989.

Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei martirilor Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

Astfel, luni, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe fostul deputat PSD Emilian Cutean la cinci ani de detenţie pentru că a prejudiciat Guvernul în perioada în care a condus prima dată Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Cutean a precizat că nu înţelege de ce a fost trimis la închisoare, spunând că nu este vinovat şi că nici nu există un prejudiciu.

La ultimul termen de judecată, consilierul juridic pentru Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor - adică subalternul lui Emil Cutean - susţinea nonşalant că nu există prejudiciu, în ciuda expertizelor care relevau contrariul.

"Nu am înţeles poziţia Guvernului", spunea procurorul, în şedinţa din 4 iunie, referindu-se la susţinerea consilierul juridic al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), potrivit căruia instituţia nu se consideră prejudicată.

Procurorul a mai apreciat drept "incredibil ceea ce se întâmplă", în sensul că nu se găsea persoană mai potrivită între atâţia membri ai asociaţiilor de revoluţionari, care să gestioneze instituţia, decât "una cu o vastă experienţă în prejudicierea bugetului de stat".

Procurorul a dat de înţeles că a fost greşită numirea lui Cutean din nou la SSPR, în condiţiile în care face obiectul unor investigaţii la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cea mai vehementă pledoarie în contradictoriu cu cea a procurorului nu a venit din partea avocaţilor, ci din cea a reprezentantului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ilie Drăgulin, care a susţinut că instituţia a fost "obligată" şi "târâtă" în acest proces.

Justificarea pentru care doar Asociaţia "Club 22" a primit bani pentru decontarea cheltuielilor a fost că era singura care a depus cererea în termen legal. Apoi, când au constatat, după două luni, că Asociaţia nu poate justifica suma cerută, consilierul a spus că au cerut banii în instanţă, într-un dosar civil, care a fost suspendat de începerea procesului penal. "Am fost obligaţi să ne constituim ca parte civilă în acest proces", susţinea Ilie Drăgulin.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că a semnat decizia de eliberare a lui Emilian Cutean din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Funcţia ocupată de Cutean a fost negociată de Coaliţie, Ion Iliescu fiind cel care l-a propus, iar Boc l-a numit, ceea ce a provocat ample proteste ale revoluţionarilor, unii dintre ei intrând în greva foamei.

Condamnarea la cinci ani de închisoare a lui Cutean poate fi considerată cea mai importantă sentinţă obţinută de DNA, având în vedere rangul celui condamnat dar şi efectul administrativ.

(Material realizat de departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici