- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2020, 13:28)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de carne pe cap de locuitor a atins în 2018 un record istoric în România. Fenomenul, asociat cu creşterea veniturilor
Consumul de carne pe cap de locuitor a atins în 2018 un record istoric pe ultimii 30 de ani, ajungând la proape 77 de kilograme, în creştere cu 5 kilograme faţă de 2017 şi cu 10 kg faţă de 2016, informează Ziarul Financiar.
1716 afișări
Consumul de carne pe cap de locuitor a atins în 2018 un record istoric în România. Fenomenul, asociat cu creşterea veniturilor
În 2013, consumul de carne per capita era de 54 de kilograme, arată arată cele mai recente date al Institutului Naţional de Statistică, ceea ce înseamnă că în perioada 2013-2018 consumul de carne a crescut cu 40%.
Sorin Minea, preşedintele producătorului de mezeluri Angst, spune că, într-adevăr, în anii până în 2018 au fost creşteri mari pe piaţa cărnii din România, creştere impulsionată de reducerea de TVA la alimente la 9% în 2015.
„În datele de la Statistică este inclus şi autoconsumul. 2018 a fost un an mai bun, un an în care s-a menţinut creşterea. Creşterea s-a realizat cel mai mult după reducerea de TVA la 9%, a fost o creştere în toată industria alimentară. România era printre ultimele din Europa la consumul cărnii. Ce vă pot spune este că fost o creştere a pieţei după reducerea de TVA, care a însemnat şi scăderea evaziunii fiscale. Apoi a urmat o scădere dată atât de evaziunea fiscală, care a trecut din nou pe creştere, dar şi de apariţia pestei porcine“, a declarat Minea pentru ZF. Consumul de carne din România a urcat de la 57 de kilograme/locuitor în 1990 la 76,6 kg în 2018. Între anii 1990 şi 1992 consumul de carne a scăzut din cauza recesiunii, iar din 2000 până la criza financiară din 2008 a crescut continuu. În 2010, odată cu tăierea salariilor, consumul a scăzut la 60 de kilograme pe cap de locuitor şi din 2013 a crescut odată cu economia şi cu politica guvernelor României de creştere a veniturilor populaţiei. Din 2013 până în 2018 consumul anual de carne pe cap de locuitor a crescut în România de la 54,4 kg la 76,7 kg. Practic, dacă un român mânca trei fripturi de circa 200 de grame în patru zile în 2014, în 2018 el consuma patru fripturi de 210 grame în patru zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Un bărbat și-a dat foc în New York, în fața tribunalului unde se desfășoară procesul lui Donald Trump
-
Cîrstoiu: Nu am vrut niciodată să fac administraţie politică în Capitală
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Un bucheţel de rachete la aniversarea Ayatollahului Khamenei
-
Analist: Polonia şi România se vor confrunta cu o "Rusie întărită în luptă", capabilă să lovească mai uşor dacă Ucraina cade
Minea spune că accelerarea veniturilor populaţiei s-a transpus în inflaţie, deci şi o creştere a costurilor de producţie, dar şi a preţului de vânzare a produselor din carne. Minea mai spune că, începând cu a doua jumătate a lui 2019, piaţa cărnii din România a intrat pe un trend descendent, mai ales odată cu scumpirea preţului cărnii de porc dată de prezenţa pestei porcine în România. El mai spune că piaţa a scăzut şi din cauza dezvoltării pieţei paralele de carne din România.
„Anul trecut preţul cărnii de porc a crescut foarte mult. Nu numai carnea, ci industria alimentară a avut în 2019 un an prost mai ales din cauza pieţei paralele, piaţa gri. Există o creştere de preţ galopantă şi nu ştim când se va opri. China a dereglat toată piaţă în Europa. În România carnea de porc este mai scumpă în acest moment cam cu 10% faţă de Uniunea Europeană.“
Media de consum de carne în 2018 a fost în România de 76,6 kilograme pe cap de locuitor. Carnea de porc a fost cea mai consumată, cu o pondere de aproape 50% (38,3 kg), iar carnea de pasăre pe locul al doilea - 27 kg pe cap de locuitor în 2018.
Spre comparaţie un american a mâncat, în medie, în 2018, circa 100 de kilograme de carne, arată datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Spre deosebire de români, americanii consumă mai mult carne de vită - jumătate din consumul total de carne. Consumul de carne de porc şi pasăre este, în medie, de 25 kg pe cap de locuitor anual.
OECD defineşte evoluţia consumului de carne ca un indicator pentru nivelul de trai, al preţurilor de consum, dar şi pentru incertitudinea macroeconomică. Accelerarea cererii de carne este asociată cu creşterea veniturilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Coreea de Nord ar fi capabilă să producă viruși și bacterii mortale. Ce informații dețin Statele Unite
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu mersul obligatoriu la birou. ”Absolut toţi angajaţii vor să vină la birou când vor ei şi să lucreze de unde vor ei”
Citește pe www.zf.ro: Final de linie: A dispărut definitiv unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri din România
Citește și: Peste 240 cazuri de gripă confirmate la nivel naţional de la începutul sezonului. Care sunt cele mai afectate oraşe
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu mersul obligatoriu la birou. ”Absolut toţi angajaţii vor să vină la birou când vor ei şi să lucreze de unde vor ei”
Banca românească care a surprins pe toată lumea. Nimeni nu a crezut că a va merge aşa de bine, nici chiar liderii băncii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
PROSPORT.RO
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
CANCAN.RO
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe