Contestaţia privind anularea pedepsei lui Năstase în "Trofeul calităţii", amânată pentru 3 decembrie

Judecătorii instanţei supreme au amânat, luni, pentru a doua oară, judecarea contestaţiei fostului premier PSD Adrian Năstase, motivul fiind neredactarea hotărârii de condamnare la doi ani de detenţie, dată în 20 iunie 2012.

566 afișări
Imaginea articolului Contestaţia privind anularea pedepsei lui Năstase în "Trofeul calităţii", amânată pentru 3 decembrie

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a amânat, luni, pentru 3 decembrie contestaţia în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinţei.

Şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul "Trofeul calităţii" la şase ani de închisoare, a formulat o contestaţie în anulare, completul de cinci judecători stabilind ca şi acţiunea ei să fie judecată în 3 decembrie.

Judecarea contestaţiei în anulare formulată de Adrian Năstase a mai fost amânată o dată, în 3 septembrie, când era stabilit primul termen de judecată, şi atunci tot din cauză că la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitivă în dosarul "Trofeul calităţii". Astfel, instanţa nu a putut lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, stabilind atunci ca acţiunea să fie judecată în 1 octombrie.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD.

Avocaţii fostului premier au introdus o contestaţie în anulare care vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanţele anterioare care au judecat acest caz.

Avocatul Ion Cazacu declara, în 25 iunie, că a depus la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

Cazacu preciza că respectiva cerere nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El arăta că motivele pe larg vor fi făcute şi depuse de avocaţi doar după ce instanţa supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.

Avocatul adăuga că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

Cazacu preciza că unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul spunea că, în opinia sa, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici