Copiii vor putea fi îngrijiţi în creşe până la 4 ani

Senatorii au adoptat, luni, o iniţiativă legislativă potrivit căreia copiii vor putea fi îngrijiţi în creşe până la vârsta maximă de patru ani, faţă de trei ani cât este în prezent, în pofida avizului negativ primit de proiectul de lege din partea Guvernului.

528 afișări
Imaginea articolului Copiii vor putea fi îngrijiţi în creşe până la 4 ani

Copiii vor putea fi îngrijiţi în creşe până la 4 ani (Imagine: Mediafax Foto)

Parlamentarii au adoptat, cu amendamentele formulate de Comisia pentru învăţământ, un proiect de lege de modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, care îi are ca iniţiatori pe senatorul PSD Alexandru Mazăre şi pe deputatul PSD Eduard Stelian Martin.

Potrivit prevederilor proiectului de lege, creşele urmează să asigure servicii de îngrijire a copiilor cu vârste cuprinse între 3 luni şi patru ani, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate.

La dezbaterea proiectului de lege, Alexandru Mazăre a explicat necesitatea adoptării iniţiavei sale legislative prin faptul că există o supraaglomerare în grădiniţele din oraşe, ceea ce face ca înscrierile copiilor la grădiniţe să se facă de la patru ani.

"În acest interval, de la trei la patru ani, părinţii sunt nevoiţi să-şi ţină copiii acasă, cu toate dificultăţile pe care această soluţie le întâmpină", a arătat Mazăre.

Potrivit prevederilor proiectului de lege, creşele vor fi obligate să semneze protocoale scrise cu toate instituţiile cu competenţe în ceea ce priveşte interesul copilului, cu Poliţia, cu Direcţia pentru Protecţia Copilului, care, la rândul lor, vor fi obligate să asigure asistenţă creşelor.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul Ministerului Muncii şi al Protecţiei Sociale le-a cerut senatorilor să respingă iniţiativa legislativă, deoarece este "deja pornit pe circuitul de avizare" un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor de educaţie şi îngrijirea copiilor pe timpul zilei.

Cererea secretarului de stat şi mai ales argumentarea oferită de aceasta au fost criticate de senatorul PDL Anca Boagiu. "Sub nicio formă nu consider că un proiect de lege poate fi respins doar pentru că, între timp, ministrul şi-a adus aminte că există această problemă şi legiferează în locul Legislativului şi ne anunţă că se află pe circuitul de avizare un astfel de proiect, motiv pentru care proiectul făcut de cei care sunt îndrituiţi să facă legi este respins", a spus Boagiu.

Ea a cerut reprezentantului Guvernului să vină cu puncte de vedere tehnice şi nu "jucării" de genul "avem şi noi un proiect".

Senatul a dezbătut proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici