Criză demografică în Japonia. Unul din 10 japonezi are cel puţin 80 de ani, aproape o treime din populaţie are peste 65 de ani

Populaţia Japoniei a atins, în premieră, un nivel ridicat privind îmbătrânirea. Potrivit statisticilor oficiale, una din 10 persoane are cel puţin 80 de ani şi aproape o treime din populaţie are peste 65 de ani.

453 afișări
Imaginea articolului Criză demografică în Japonia. Unul din 10 japonezi are cel puţin 80 de ani, aproape o treime din populaţie are peste 65 de ani

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Pentru prima dată, una din 10 persoane din Japonia are 80 de ani sau mai mult. Datele naţionale mai arată că 29,1% din cei 125 de milioane de locuitori au vârsta de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă un alt record.

Japonia are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din lume şi s-a luptat mult timp cu acest fenomen.

Potrivit ONU, Japonia are în prezent cea mai îmbătrânită populaţie din lume, măsurată prin proporţia de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Această proporţie este de 24,5% în Italia şi de 23,6% în Finlanda, ţări care se situează pe locurile doi şi trei în clasamentul ONU.

În Japonia, se preconizează că persoanele cu vârste de peste 65 de ani vor reprezenta 34,8% din populaţie până în 2040, potrivit Institutului Naţional de Cercetare a Populaţiei şi Securităţii Sociale.

Japonia a aprobat un buget record pentru următorul an fiscal, pentru a acoperi costurile privind securitatea socială.

Până în prezent, eforturile de a stimula rata natalităţii au avut un succes redus în Japonia. Se estimează că anul trecut în ţară s-au născut mai puţin de 800.000 de copii, cel mai mic număr de la primele înregistrări, în secolul al XIX-lea. În urmă cu 50 de ani, în Japonia se năşteau anual peste două milioane de copii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici