Video Criza examenului de rezidenţiat. Absolvenţii de medicină se reorientează către sisteme medicale din alte ţări: „Ne-am pus vieţile pe pauză” - VIDEO

Absolvenţii de Medicină spun după amânarea examenului de rezidenţiat că şi-au pus „vieţile pe pauză” în aşteptarea veştilor. Sute de absolvenţi încep să caute alte sisteme medicale din alte ţări şi să se reorienteze.

2714 afișări

Un absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, promoţia 2019, Mihai Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că după 6 ani de studii constată că au fost fără folos, pentru că nu ştie când sau dacă va putea susţine examenul de rezidenţiat.

„Până acum nu s-a găsit o soluţie pentru noi şi riscăm ca nici în ianuarie să nu putem să începem să profesăm şi problema cea mai mare este că nici nu ştim când se va remedia această problemă. A fost o dată de 17 noiembrie, a fost amânată pentru 8 decembrie, dar nici aceasta nu este sigură. Iar noi, în continuare, absolvenţii de medicină, tineri doctori, depindem de bani de la părinţi şi, în continuare, situaţia va rămâne aşa pentru o perioadă de timp. Este mai mult decât umilitor pentru noi, mulţi suntem cu familii, avem şi copii, şi ne găsim în situaţia de a ne pune viaţa pe pauză pentru că nu avem alte soluţii”, afirmă absolventul.

Un alt absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, promoţia 2019, Paul Oargă, declară că nu ştie dacă lumea îşi dă seama de amploarea şi impactul situaţiei asupra absolvenţilor de Medicină, care, după 6 ani de studii şi examene foarte multe, sunt obligaţi să deschidă în fiecare zi televizorul, să se uite dacă s-a mai anunţat ceva, „dacă s-a mai întâmplat ceva pe la Guvern, la Bucureşti, în loc să ne vedem de studii care, în momentul de faţă, contează foarte mult”.

„Sunt ore în şir în care facem doar acest lucru, iar psihicul nostru nu este pregătit să facă faţă şi celorlalte probleme. De trei zile, eu personal nu fac altceva decât să mă uit pe reţele de socializare, pe pagina preşedintelui României, a Guvernului, a ministrului Educaţiei, Sănătăţii, dacă s-a mai zis ceva, dacă s-a mai întâmplat ceva. Sunt nevoit, în afară de a-mi pune viaţa pe pauză, să îmi pun şi studiul, pentru unul dintre cele mai importante examene din viaţa mea. Având în vedere toate aceste lucruri şi eu, şi alte sute de absolvenţi încep să se uite în alte direcţii, să caute alte sisteme medicale din alte ţări şi să ne reorientăm, pentru că, efectiv, suntem forţaţi de conducerea României din momentul de faţă să găsim alternative la a începe să profesăm şi să facem ceea ce ne-am pregătit timp de 6 ani”, susţine Paul Oargă.

Mediciniştii gălăţeni spun şi ei că această criză a rezidenţiatului afectează o întreagă generaţie de viitori medici.

„Ne confruntam cu o situaţie fără precedent în care o generaţie întreagă se află sub incertitudine. Sute de studenţi, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universitatii Dunărea de Jos din Galaţi resimt într-un mod negativ consecinţele acestei lupte politice. Dacă până acum auzeam din ce în ce mai rar dorinţa studenţilor medicinişti de a părăsi ţara, acum par mai hotărâţi ca oricând sa o facă. Pe toţi ne afectează, îi afectează chiar şi pe studenţii care încă nu au finalizat studiile (...) Ne simţim lipsiţi de valoare în ochii celor care ar trebui să ne asigure stabilitate. Deşi cu toţii ne menţinem neutralitatea politică şi rămânem în afara oricărei arii politice, ne dorim ca instituţiile implicate să soluţioneze această situaţie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanta Studenţilor Medicinişti Galaţi, Danile Mihalcia.

O absolventă a UMF Iaşi declară, la rândul ei, că amânarea examenului de rezidenţiat o face să îşi ridice semne de întrebare legate de viitorul ei ca medic în România.

„Pentru mine, amânarea rezidenţiatului n-a însemnat neapărat prelungirea timpului de învăţare, ci a scos (mai mult) în evidenţă incapacitatea sistemului de a organiza un examen naţional ce lansează cariera a mii de studenţi. În plus, mi-a oferit o oarecare incertitudine asupra viitorului ca medic în România pentru că, aparent lucrurile se pot schimba de la o zi la alta fără ca un anunţ/consultare prealabilă să aibă loc", a declarat pentru MEDIAFAX o tânără care a absolvit UMF Iaşi în această vară.

O altă absolventă a UMF Iaşi spune că împreună cu alţii din generaţia ei a devenit interesată de politică pentru a înţelege ce se întâmplă şi dacă vor da sau nu examenul anul acesta.

„După 6 ani plini de examene credeam că merităm mai mult, cu toate că examenul de rezidenţiat aşa cum este el lasă mult de dorit, fiind doar un concurs de memorare la scara naţională la care până şi numărul de locuri este deficitar. Este o perioadă extrem de stresantă pentru noi, cei aflaţi în postura de absolvenţi, dar fără o perspectivă clară a momentului în care putem să susţinem examenul de cea mai mare importanţă din viata noastră până acum, examen fără de care propriu-zis absolvirea facultăţii nu valorează mai nimic din moment ce nu putem profesa. Ceea ce îmi ridică multe semne de întrebare în ceea ce priveşte viitorul meu profesional în această ţară. Mai nou, ca tineri absolvenţi ai facultăţii de medicină, am devenit interesaţi de politică şi urmărim cu mare interes seară de seară ştirile în speranţa că îi pasă cuiva de viitorul nostru şi vom putea susţine examenul de rezidenţiat până la sfârşitul anului acesta", a declarat pentru MEDIAFAX Ana Ciornei, absolventă a UMF Iaşi.

După ce Sorina Pintea, ministru al Educaţiei în Guvernul Dăncilă, căzut în urma moţiunii de cenzură de săptămâna trecută, a anunţat că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educaţiei nu există un ministru care să semneze cele şapte ordine necesare organizării probei, absolvenţii de la Medicină au anunţat că declanşează greva japoneză. În cazul în care demersul lor nu va avea efect, tinerii au în vedere alte forme de protest.

Apoi, Sorina Pintea a precizat că propunerea de amânare a probei „nu a fost o manevră politică” şi, din punct de vedere legal, situaţia nu putea fi rezolvată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici