Cseke despre desfiinţarea DSP şi CJAS judeţene:Sunt împotrivă.Aceste propuneri pot genera birocraţie

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila afirmă că "în mod cert" nu se pot desfiinţa "în câteva zile" DSP-urile şi CJAS-urile pentru că nu există niciun proiect de act normativ, spunând, totodată, că el este împotriva propunerii, pentru că poate "genera birocraţie şi probleme de tot felul".

518 afișări
Imaginea articolului Cseke despre desfiinţarea DSP şi CJAS judeţene:Sunt împotrivă.Aceste propuneri pot genera birocraţie

Cseke Atilla (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În câteva zile, cum a anunţat domnul ministru Eugen Nicolăescu, în mod cert nu se poate ce vrea dânsul, pentru că nu există niciun proiect de act normativ şi pentru că nu sunt îndeplinite nici alte proceduri legislative", a declarat, marţi, deputatul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii.

Cseke a evidenţiat că măsurile anunţate de Eugen Nicolăescu vor avea efecte negative pentru sistemul sanitar, deoarece în loc să continue descentralizarea, unele din decizii vor fi centralizate la un nivel superior celui actual, regiunile.

"Dacă ar fi vorba numai despre predarea unor atribuţii de acum ale DSP-urilor şi CAS-urilor către consiliile judeţene, ca o nouă etapă a descentralizării sistemului sanitar, eu aş fi de acord. Dar, din păcate, din ce a spus ministrul, înţeleg că unele atribuţii se transferă la judeţe, iar altele vor trece la nivel regional. Or, dacă este aşa, eu sunt total împotrivă! Căci să ridici ceea ce este acum la nivel judeţean în Bihor la nivel regional înseamnă centralizare", a spus el.

Cseke a afirmat că "pentru Bihor este un pericol foarte mare" propunerea lui Nicolăescu şi "tot ce s-a făcut până acum la nivel de infrastructură în spitalele din Bihor ar putea fi pierdut".

"Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele două mari spitale din Bihor (Municipal şi Judeţean - n.r.) trecute la Primărie vor trebui să-şi negocieze finanţarea la Cluj. Şi aşa le este greu, că negociază la Oradea. Dar gândiţi-vă ce se va întâmpla la Cluj, unde există şi acolo spitale destule, şi unde nu-i sigur că nevoile din Bihor vor fi prioritare (...) Gândiţi-vă ce se va întâmpla dacă cele câteva sute de medici de familie vor trebui să meargă la Cluj sau asiguraţii, care până acum puteau să vină la Oradea, vor trebui să meargă la Cluj", a spus Cseke.

El a adăugat că aceste propuneri pot genera birocraţie.

"Eu cred că aceste propuneri pot genera birocraţie şi probleme de tot felul şi de aceea sunt total împotrivă", a spus Cseke.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, adăugând că această măsură va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern, şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici