„Cu ochii pe mine!”. Economistul-şef al Raiffeisen Bank îţi spune când îşi va reveni economia: „vom ajunge abia în 2022 să vorbim de un nivel de activitate ca în 2019” / Maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică: „cu certitudine lumea s-a schimbat, mergem către o direcţie necunoscută”.

  • Ionuţ Dumitru: „Toată lumea se aşteaptă ca 2021 să arate o revigorare economică, însă, ceea ce este de menţionat este că 2021 nu va aduce recuperarea totală a scăderii din 2020.
  • Ionuţ Dumitru: E un moment în care trebui să pui lucrurile pe hârtie şi să iei cu mare atenţie deciziile. Să nu luăm decizii pripite.”
  • Ovidiu Lipan Ţăndărică: „Oamenii deja sunt foarte înfricoşaţi. Li s-a indus o teamă. Ei nu mai au reacţie.”
  • Ovidiu Lipan Ţăndărică: „Ar trebui să avem puţin respect faţă de noi şi de ceilalţi. Eu nu aş putea să merg pe stradă fără mască.”
1630 afișări

Invitaţi miercuri seară la Aleph News, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Băncii Raiffeisen Bank, şi instrumentistul şi compozitorul Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Ionuţ Dumitru face o radiografie a economiei româneşti şi susţine că statul ar putea ajunge să nu mai aibă bani pentru salarii până la finalul anului, dacă pensiile ar creşte cu 40%. Ţi-a dat şi câteva sfaturi dacă cumva vrei să investeşti în această perioadă, trebuie să îţi faci bine calculele.

Economia îşi revine lent şi total abia din 2022

Economistul şef al Băncii Raiffaisen Bank îţi explică de ce previziunile economice pentru anul viitor sunt optimiste şi nu prea.

V. Craioveanu: Sunteţi unul dintre cei mai apreciaţi analişti financiari din România. La cum stau lucrurile, care sunt previziunile pentru 2021?

I. Dumitru: Peste tot în lume, am avut anul acesta o contracţie puternică a economiilor. Am avut şi în România, probabil, undeva în jur de -5% contracţii în 2020. Toată lumea se aşteaptă ca 2021 să arate o revigorare economică, însă, ceea ce este de menţionat este că 2021 nu va aduce recuperarea totală a căderii din 2020. Cel mai probabil, abia prin 2022, aşa cum arată aşteptările în momentul de faţă, vom reveni la nivelul de activitate economică din 2019. Fiindcă, această criză o vom recupera în termeni de activitate economică destul de lent şi vom ajunge abia în 2022 să vorbim de un nivel de activitate pe care îl aveam în 2019.

Şi mai lent îşi vor reveni afacerile din domeniile afectate direct de măsurile de restricţie. Activitatea restaurantelor, hotelurilor şi a firmelor din Turism va ajunge la nivelul din 2019, abia peste 4 ani de zile.

Fără Buget de stat, bugetarii ar putea rămâne fără salarii

Cu un deficit bugetar de 6,36% şi posibilitatea de a ajung chiar la 10% din PIB, Ionuţ Dumitru îţi explică de ce statul ar putea cu toate impozitele şi taxele de pe care le-a colectat să nu poată plăti salariile bugetarilor, dacă pensiile se vor majora cu 40%:

„Cartoful fierbinte este Bugetul. În prag de alegeri, discuţiile despre buget sunt, mai degrabă, de domeniul fantezist. Nici măcar guvernul, nici opoziţia, nu vine cu un program concret. Indiferent de culoarea politică a guvernului după alegeri, nu există alternativă la reducea deficitului. Dacă deficitul rămâne foarte mare, nu poţi să îl finanţezi. Nu vei avea bani să îi acoperi acel deficit de resurse. Până la urmă, deficit înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi decât colectezi”.

Majorările salariale din anii trecuţi, cauza creşterii deficitului bugetar

În prag de alegeri şi într-o criză prelungită de pandemia de coronavirus, Ionuţ Dumitru susţine că economia a ajuns aici din cauza creşterilor salariale din sectorul public şi îţi explică de ce nu vrea ca salariile să fie mai mici, ci doar acordare corect.

“E greu să măsori productivitatea în sectorul bugetar. Cel care lucrează în sectorul public şi lucrează în serviciul cetăţeanului, furnizează un serviciu. Sunt furnizate servicii pentru clienţi. Clientul serviciului public este cetăţeanul. Se pot găsi măsuri de productivitate şi de eficienţă. Se pot face nişte chestionare de satisfacţie a cetăţeanului. (...) În Administraţia publică, în momentul de faţă, sunt salarii care, în medie, depăşesc cu 60% media pe economie, ceea ce este anormal. În termeni relativi, Administraţia publică din România este cea mai bine plătită din Europa”.

O nouă perioadă de carantină ar da peste cap economia

Cu toate că numărul cazurilor de infectări creşte, intrarea într-o nouă carantină „ar fi un şoc greu de suportat de economie, o închidere totală a economiei e un scenariu extrem, care are o probabilitate destul de mică. (...) Cred în măsuri localizate, nu generalizate, pentru că atunci efectul ar fi greu de suportat”, susţine economistul-şef al Băncii Raiffeisen Bank.

Românii au fost strânşi la pungă în pandemie

De la debutul pandemiei, tendinţa românilor, ca peste tot în lume, a fost să economisească. Numai în aceste luni, depozitele bancare au crescut cu 10%, cu toate acestea, câştigurile nu ar fi neînsemnate, înghiţite de inflaţie. Ionuţ Dumitru te sfătuieşte să economiseşti în valuta în care primeşţi cea mai mare parte a veniturilor.

Dacă eşti unul dintre românii care s-au gândit să îşi facă o afacere în pandemie, e timpul să faci bine calculele.

„E o perioadă nu tocmai propice pentru decizii majore, atât timp cât avem nişte incertitudini destul de mari. Deşi economic aş fi tentat să spun că lucrurile evoluează mai bine decât aşteptările, pe cifre, în ultimele luni, lucrurile s-au mişcat mai bine decât ne aşteptam iniţial. Nu numai în România, ci pe peste tot în Europa. Îngrijorările, în momentul de faţă, sunt în legătură cu ce se întâmplă cu această criză Covid. Avem acest nou val de contagiune care comportă nişte incertitudini. În momentul în care există aceste incertitudini, evident că e de evitat să iei decizii majore cu privire la situaţia financiară pe următorii ani, mai ales dacă iei decizii pe termen lung. E un moment în care trebuie să pui lucrurile pe hârtie şi să iei cu mare atenţie deciziile. Să nu luăm decizii pripite”.

Ovidiu Lipan Ţăndărică, tobă de muzică

După ce am aflat cum stăm cu economia până la finalul anului, maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică este invitatul perfect care îţi povesteşte cum e viaţa artiştilor în pandemie. Nu a stat în această perioadă, a compus şi deja muzica sa s-a auzit de pe scena în aer liber a Operei din Cluj-Napoca. Un eveniment în care muzica a fost completată de poezia recitată de actriţa Maia Morgenstein.

Relaţia spectator – artist s-a schimbat în pandemie

Maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică ţi-a povestit şi cum distanţarea socială şi măsurile de protecţie au schimbat relaţia spectator – artist

„Am avut nişte evenimente foarte frumoase, chiar şi acum, în timpul pandemiei, la Iaşi. S-a făcut un festival pe malul lacului, la câţiva kilometri de Iaşi. Foarte frumos localizat, cu distanţare socială, cu măşti. Eu chiar le sugeram să se ridice de pe scaune. Oamenii deja sunt foarte înfricoşaţi. Li s-a indus o teamă. Ei nu mai au reacţie. Stau pe scaun, ascultă muzica, iar eu încercam să îi anim cât de puţin, să se poată ridica şi în picioare, să poată savura concertul şi chiar să se mişte puţin. De aceea poate că am realizat şi „Terranova, Renaşterea spiritului”, în care Maia Morgenstern este sublimă şi Irina Baianţ şi Florin Estefan care a fost bariton, directorul operei din Cluj, instrumentiştii de acolo şi îmi doresc să o prezint la cât mai mult public”.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Nu aş putea să merg pe stradă fără mască

Maestrul recunoaşte că poartă mască mereu şi îţi explică de ce este nevoie să ne respectăm reciproc, să fim uniţi, ca o comunitate, mai ales, acum, în această perioadă

„Ar trebui să avem puţin respect faţă de noi şi de ceilalţi. Eu nu aş putea să merg pe stradă fără mască, văzând toţi oamenii care vin şi îi văd cu mască pe faţă. Este o chestie de sfidate absolută. Cu atât mai mult să devii un rebel în vremurile acestea în care cu toţii ar trebui să facem o comunitate”.

Ovidiu Lipan Ţăndărică: Sunt un tip optimist, încerc să mă reinventez

Departe de băiatul său, dar şi de noul membru al familie, nepotul său, Ovidiu Lipan Ţăndărică îţi povesteşte cum s-a simţit şi cum a ajuns la concluzia că online-ul va fi singura cale prin care vom ajunge să comunicăm în viitor. Maestrul îţi spune şi că “trăiesc o perioadă foarte importantă în viaţa mea, intensă. Sunt un tip optimist şi încerc să mă reinventez, să creez, sunt ca o antenă parabolică”.

Ţi-a recunoscut şi că trăieste că şi tine un moment de răscruce, în care trebuie să ştim cum să ne purtăm unii cu alţii, să avem răbdare şi speranţă puternică, deoarece „cu certitudine lumea s-a schimbat, mergem către o direcţie necunoscută”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici