De ce Covid-19 îi ucide mai mult pe bărbaţi? Explicaţiile din spatele cifrelor

  • Un studiu recent făcut la Universitatea Yale arată că femeile au un răspuns imunitar mai puternic împotriva Covid decât bărbaţii
  • 60% dintre decesele provocate de Covid 19 în România şi pe plan global sunt la bărbaţi
  • Date din studiu: acţiunea limfocitelor T care distrug celulele infectate este mai puternică în cazul femeilor
  • Studiul are limitele sale, pentru că a fost făcut pe un număr mic de pacienţi, aproape 100
5465 afișări
Imaginea articolului De ce Covid-19 îi ucide mai mult pe bărbaţi? Explicaţiile din spatele cifrelor

Datele strânse de experţii Institutului Naţional de Sănătate Publică îţi arată clar că în România aproape 80 % din totalul deceselor puse pe seama Covid au fost la persoane de peste 60 de ani. Aproape 60% dintre decese au fost înregistrate în cazul bărbaţilor. Şi aşa e şi în lume, acum. 

Mai mulţi experţi de la Universitatea Yale din SUA au căutat explicaţii dincolo de cifre. Ei spun că bărbaţii şi femeile au un răspuns imunitar diferit la infecţia Covid 19.

În cazul femeilor acţiunea  limfocitelor T este mai puternică. Aceste limfocite distrug celulele infectate şi au un rol major în generarea răspunsului imun.

Acelaşi studiu mai arată că bărbaţii, în schimb, produc mai multe citokine decât femeile. Pe româneşte, acestea sunt substanţe produse de celulele sistemului imunitar pentru a ne apăra organismul, pentru a favoriza reacţia inflamatorie.  Covidul însă dă şi el reacţie hiperinflamatorie în organism, iar acest lucru, astfel dublat, poate fi mortal.

Trebuie să ştii că studiul are limitele sale, pentru că a fost făcut pe un număr mic de pacienţi. 

Pe viitor însă, dacă aceste diferenţe vor fi clar stabilite de studii mai largi, tratamentele pentru Covid ar putea fi diferite, în funcţie de sex.

”S-ar putea ca bărbaţii să trebuiască să primească doze în plus de vaccin, adică datorită faptului că celulele T cu memorie  sunt mai eficiente în cazul femeilor şi apar mai repede, vor putea primi să zicem două doze de vaccin, în schimb bărbaţii să primească 3 doze”, a declarat Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.

”Încă sunt date care trebuie adunate, este o ipoteză de lucru şi acest studiu. Trebuie să ne gândim că, în general, bărbaţii au mai multe afecţiuni cronice severe, şi, în general, chiar dacă nu vorbim de criza Covid, în general ajung mai repede la deces, prin boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, etc.”, a precizat şi Adrian Marinescu, medic infecţionist la Istitutul Matei Balş din Capitală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici