Video De ce sunt întorşi pe burtă pacienţii bolnavi de Covid 19. Metoda salvatoare este folosită şi de medicii români

  • Medicii din America îţi arată cum pun pacienţii cu Covid 19 în poziţia pe burtă pentru a le uşura accesul la oxigen
  • Manevra de "întoarcere pe burtă" există în protoculul medical aplicat la noi pentru pacienţii cu Covid 19 însă se aplică în foarte puţine spitale
  • Medic american: Salvăm vieţi cu asta, sută la sută! Am observat îmbunătăţiri remarcabile
2782 afișări

Medicii ştiu că plasarea pacienţilor cu coronavirus aflaţi în stare gravă în această poziţie ajută la creşterea cantităţii de oxigen care ajunge în plămâni. “Salvăm vieţi cu asta, sută la sută! Este un lucru atât de uşor de făcut şi am observat îmbunătăţiri remarcabile”, spune dr. Mangala Narasimhan, directorul regional pentru îngrijirea critică de la Northwell Health, care deţine 23 de spitale în New York, citat de CNN.

De ce sunt puşi pe burtă pacienţii cu forme severe de sindrom de detresă respiratorie acută aflaţi la ATI?

Pentru că oxigenul ajunge astfel mai uşor la plămâni.

Dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI – toxicologie la  Spitalul Floreasca din Capitală: „În partea posterioară a plămânului avem o densitate mai mare de alveole pulmonare, în momentul în care pacientul stă pe spate în patul de ATI, sub efectul gravitaţiei dar şi al efectului pe care inima şi diafragmul îl au asupra acestei zone pulmonare apare o compresie posterioară a plămânului, şi astfel zona cea mai densă în alveole  este comprimată, este scoasă din funcţiune parţial. În momentul în care pacientul este întors pe burtă, asta înseamnă că zona posterioară devine mult mai liberă, gravitaţia este inversă.”

Manevra are efecte benefice asupra pacienţilor cu Covid 19 aproape instantaneu. Riscurile ei nu sunt puţine, aşa că personalul medical care face acest protocol trebuie să-l stăpânească având precizie robotică. 

Dr. Radu Ţincu: „Pacientul este rotit pur şi simplu de pe spate pe burtă, şi acest lucru nu-l facem cu un pacient pe un pat simplu de spital, este un pacient plin de dispozitive şi de device – uri medicale conectate în diverite zone ale corpului, şi atunci toate aceste fire vor trebui să urmărească întoarcerea pacientului, riscul este să deconectăm anumite dispozitive, să smulgem anumite catetere, să extubăm accidental pacientul.”

Mai multe surse din cadrul spitalelor ne-au declarat că punerea pacienţilor cu Covid 19 în poziţia pe burtă  există în protocolul medical pentru Covid 19, însă că această manevră este  aplicată doar în anumite cazuri particulare, acolo unde starea pacienţilor permite acest lucru. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici