Deţinerea unui animal de companie vine cu beneficii pentru creierul uman

  • Deţinerea unui animal de companie are beneficii şi pentru creierul nostru, nu doar pentru inimă.
  • Iar odată cu înaintarea în vârstă, membrii blănoşi ai familiei ne ajută să avem un creier tânăr şi sănătos.
3629 afișări
Imaginea articolului Deţinerea unui animal de companie vine cu beneficii pentru creierul uman

FOTO Simona Chirciu/Mediafax

Un studiu recent efectuat pe adulţi americani de peste 50 de ani a arătat că cei care au deţinut un animal de companie mai mult de cinci ani au obţinut rezultate mai bune la testele de memorie cognitivă decât cei care nu au avut membri blănoşi în familie. 
 
Uneori, ceea ce este bun pentru inima ta este bun şi pentru creierul tău.
 
Descoperirile de la Universitatea din Michigan sugerează că „efectul animalului de companie” (pet effect) poate proteja nu doar sănătatea intestinelor şi a inimilor noastre, ci ar putea juca un rol şi în cazul îmbătrânirii creierului uman.
 
Rezultatele se bazează pe un sondaj reprezentativ la nivel naţional între 2010 şi 2016, realizat cu peste 20.000 de adulţi cu vârsta de peste 50 de ani.
 
Utilizând aceste rezultate ani mai târziu, cercetătorii au arătat că persoanele care au bifat căsuţa „am animal/e de companie” au avut  scoruri cognitive foarte bune pe parcursul perioadei de testare de şase ani.
 
Efectul a fost evident mai ales în cazul participanţilor cu vârsta de peste 65 de ani, care este, de obicei, momentul în care încep să apară simptomele demenţei.
 

Deţinerea unui animal de companie ţine demenţa la distanţă

 
În cazul în care o persoană din această categorie de vârstă deţinea un animal de companie de peste cinci ani, cercetătorii au constatat că memoria lor pe termen scurt şi pe termen lung pentru cuvinte era mult mai bună decât a celor care nu aveau un animal de companie, dar aveau o vârstă similară.
 
De fiecare dată când participanţii au fost testaţi de-a lungul perioadei de şase ani, cohorta celor care au avut animale de companie a înregistrat scoruri mai bune.
 
Constatările reprezintă doar o asociere, nu o dovadă clară că „efectul animalului de companie” există cu adevărat. Acestea fiind spuse, studiul se alătură numeroaselor studii recente care sugerează că a avea un animal de companie este bun pentru oameni. 
 
Deţinerea unui câine, de exemplu, ar putea însemna că oamenii sunt obligaţi să se ridice şi să se mişte mai mult, iar mişcarea zilnică este strâns legată de sănătatea creierului şi de longevitatea funcţională.
 
Animalele aduc, de asemenea, noi bacterii în circulaţia unei gospodării, ceea ce ar putea să ne îmbunătăţească în bine sănătatea intestinelor. De altfel, legătura dintre intestin şi creier este una pe care oamenii de ştiinţă au realizat recent că este mult mai importantă decât credeam cândva.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici