Donaţiile pentru construirea Catedralei Neamului, înregistrate pe un chitanţier special unic

Donaţiile pentru Catedrala Neamului făcute la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române vor fi înregistrate pe un chitanţier special unic, pentru evitarea confuziilor cu alte colecte, propunerea urmând să fie făcută de Cancelaria Sfântului Sinod în şedinţa din 16-17 februarie.

160 afișări
Imaginea articolului Donaţiile pentru construirea Catedralei Neamului, înregistrate pe un chitanţier special unic

Donaţiile pentru construirea Catedralei Neamului, înregistrate pe un chitanţier special unic (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Potrivit Patriarhiei Române, această propunere are ca scop asigurarea transparenţei procedurii de colectare a donaţiilor şi evitarea confuziilor cu donaţiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie.

"Se are în vedere evitarea confuziilor şi a tentaţiei deturnării în alte scopuri a donaţiilor pentru contruirea viitoarei Catedrale Patriarhale, situaţii nedorite care ar încălca flagrant demnitatea donatorului şi nobleţea scopului oferirii donaţiei, respectiv construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Clericii care nu vor respecta principiile stabilite de către Sfântul Sinod pentru colectarea donaţiilor destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului vor primi sancţiunile în vigoare în cazul nerespectării disciplinei financiare", arată Patriarhia Română într-un comunicat remis, marţi, MEDIAFAX.

Totodată, documentul face precizări legat de contribuţiile benevole ale credincioşilor la unele servicii religioase, cum ar fi botezuri, cununii şi înmormântări.

"Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea BOR şi a Legii cultelor contribuţiile benevole ale credincioşilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii şi înmormântări) se stabilesc de către adunarea parohială a fiecărei parohii, la propunerea consiliului parohial, ţinând cont de mediul rural sau urban în care se află lăcaşul şi de situaţia economică a credincioşilor (pensionari, şomeri, salariaţi sau oameni cu posibilităţi financiare mai mari). Contribuţiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor şi nu pot fi în niciun caz considerate donaţii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului", mai precizează comunicatul Patriarhiei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, într-o scrisoare din decembrie, să sprijine alocarea în bugetul de stat pe 2011 a 20 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În scrisoarea semnată de Patriarhul Daniel se arăta că această sumă reprezintă doar 10% din costul estimat de 200 milioane de lei pentru lucrările din anul 2011, care urmează să fie acoperite din donaţiile credincioşilor dornici să ajute.

Patriarhia arăta că prin legea bugetului de stat pe 2009 a fost alocată suma de 5 milioane de lei, folosită integral de Patriarhie conform destinaţiei prevăzute, iar în 2010, deşi a solicitat suma de 20 milioane de lei, nu s-a alocat nicio contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici