DOSAR PENAL privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii. Denunţul la DNA i-a vizat pe Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu şi Patriarhul Daniel

DNA a deschis un dosar penal, în urma unui denunţ, privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale în cazul tuturor şefilor de instituţii. Denunţul la DNA privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii a fost făcut de o organizaţie neguvernamentală, iar plângerea a vizat folosirea coloanelor de către Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi Patriarhul Daniel, spun surse judiciare.

14123 afișări
Imaginea articolului DOSAR PENAL privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii. Denunţul la DNA i-a vizat pe Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu şi Patriarhul Daniel

DOSAR PENAL privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii

UPDATE 13:53 - Denunţul la DNA privind coloanele oficiale i-a vizat pe Oprea, Tiberiu Niţu, Patriarhul Daniel - surse

Denunţul la DNA privind legalitatea folosirii coloanelor oficiale de către şefii de instituţii a fost făcut de o organizaţie neguvernamentală, iar plângerea a vizat folosirea coloanelor de către Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi Patriarhul Daniel, spun surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că DNA a primit o sesizare de la o persoană şi de la o organizaţie neguvernamentală, referitoare la folosirea coloanei oficiale de către Gabriel Oprea, procurorul general al Românieri, Tiberiu Niţu şi Patriarhul Daniel.

Dosarul penal a fost înregistrat la 5 noiembrie, ca urmare a unui denunţ, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii, potrivit DNA.

În această cauză, se va face mai întâi cercetare "in rem", cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

Informaţia apare în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Cauza a fost trimisă, în 3 noiembrie, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti la Parchetul instanţei supreme, întrucât se impune efectuarea de cercetări pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne de către Oprea, potrivit PICCJ.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în ordonanţa de declinare, că în urma verificării registrelor de evidenţă a delegaţiilor s-a constatat că, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie, ministrul Afacerilor Interne a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, "atât la instituţii publice, cât şi la destinaţii private".

Raportat la deplasările cu coloană oficială ale ministrului Gabriel Oprea, preşedintele Klaus Iohannis a avut 580 de deplasări, iar premierul - 814, conform proceselor verbale din 2 noiembrie.

"Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arată în documentul citat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul privind accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină are 13 volume şi urmează să se cerceteze inclusiv legalitatea tuturor celor peste 1.600 de drumuri pe care vicepremierul Gabriel Oprea le-ar fi făcut cu coloană oficială.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declaraţii în faţa procurorilor şi va da declaraţii anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut "mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici