Video După Liviu Dragnea, şi ministrul Carmen Dan spune că punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei este o acţiune de intimidare

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a catalogat punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei de către Parchet drept o acţiune de intimidare, sugerându-i procurorului general să citească legea care precizează că procurorii au acces neîngrădit la documente clasificate secret de stat sau de serviciu.

544 afișări

"Nu văd în această acţiune decât o altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 perivind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului", a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că se pot lua măsuri instituţionale împotriva şefilor Jandarmeriei doar când sunt trimişi în judecată.

"În ceea ce priveşte punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ţine cont şi vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi militarii puşi la dispoziţie şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat, avem şi acolo o prevedere foarte clară în statutul poliţistului care spune că poliţistul este pus la dispoziţie atunci când împotriva lui s-a dispus măsura începerii măsurii mişcării acţiunii penale aşa că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Şefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă. Nu este normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd asta ca pe un ordin pe unitate care a fost pus în aplicare mai clar şi mai concis. Plecând de la dictonul justiţia este oarbă, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată. Nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei", a completat Carmen Dan.

Parchetul General a anunţat, vineri, că şeful Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituţiei, Sebastian Cucoş, dar şi şeful Jandarmeriei Capitalei şi coordonatorul intervenţiei forţelor de ordine în Piaţa Victoriei pe 10 august, Laurenţiu Cazan, sunt urmăriţi penal în dosarul violenţelor de la miting. Procurorii au mai transmis că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal, şi că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici