Video "Eh! Trecem noi şi prin asta." Cum vede epidemia un bătrân de 86 de ani, care a prins foametea din 1946

  • Cum se vede starea de urgenţă prin ochii unui bătrân de 86 de ani
  • Minea Păun, din satul Parepa, Prahova a copilărit în anii grei ai celui de-al doilea război mondial, a prins seceta şi foametea din 1946
  • Omul îşi aminteşte că a mâncat mărăcini adunaţi de pe islazuri pentru a supravieţui şi crede că va trece şi epdemia de COVID, aşa cum au trecut toate
4005 afișări

Minea Păun are 86 de ani şi trăieşte în satul Parepa, comuna Colceag, judeţul Prahova. Nu a avut o viaţă uşoară. Copilăria i-a fost marcată de anii plini de lipsuri ai celui de-al doilea război mondial, urmaţi de încă un an cumplit. Minea Păun îşi aminteşte că 1946 a fost un an atât de secetos şi de greu, încât oamenii mâncau mărăcini adunaţi de pe islaz.

Tatăl său a pierdut cele mai valoroase resurse ale gospodăriei: vaca şi boii. A fost nevoit să facă un împrumut la bancă pentru a-şi putea cumpăra o nouă pereche de boi, fără de care nu îşi putea lucra pământul. I-a găsit tocmai în Ardeal, i-a adus la Parepa, dar vitele s-au adaptat cu mare greutate la viaţa de câmpie. Familia şi-a pierdut pentru a doua oară vitele în anii '50, în timpul colectivizării.

Minea Păun a învăţat în ultimele luni un cuvânt nou: COVID. Îi este frică. A auzit la televizor că boala este foarte contagioasă şi nu scapă nimeni. Nu mai părăseşte curtea decât pentru a ieşi la poartă, unde se odihneşte pe o băncuţă. Îi pare rău mai ales pentru tineri, care nu pot să-şi vadă de treburi, să facă naveta la Ploieşti. Crede că va trece şi COVID-ul, aşa cum au trecut toate, aşa cum i-au povestit bătrânii că a trecut şi epidemia de tifos din anii primului război.

R: Vă e greu să staţi acasă tot timpul?

Mihnea Păun: Dom'le, pentru mine... eu-s bătrân, am 86 de ani, nu pot să mă mai duc nici pân' la pâine, femeia se duce. Da' e greu pentru tinerii ăştia, cu naveta, cu astea... e foarte greu!

R: Aţi mai prins vremuri aşa, mai grele?

Mihnea Păun: În '41 a fost război. În '46 a fost secetă. Mâncam mărăcini pe stradă... adică pe islaz. Nu făceai sporturi, ca acuma! Am dus-o greu! Taică-miu a vândut boii, vaca... A rămas fără boi, fără vacă.  S-a-mprumutat în bancă, da' am trecut prin ele!

R: Vă e frică de COVID?

Minea Păun: Cum naiba să nu-mi fie frică? A fost şi tifosu' ăla, da' n-a fost aşa periculos ca asta, să se-ntinză atâta, să se molipsească lumea aşa, unul de la altul! A murit, da' a murit prea puţini, ce-a murit... Da' acuma ce se spune - e dezastru!

R: Cum credeţi că vom ieşi din situaţia asta?

Minea Păun: Eh! Trecem noi şi prin asta... Da' prea-i periculoasă! Nu contează că-i tineri, că-i bătrâni, că-i... pe toţi... ce-am văzut, rar care scapă!

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici