Epidemia provocată de castraveţii contaminaţi cu bacteria E.coli ameninţă România. Vezi ce poţi face pentru a evita îmbolnăvirea - VIDEO

Castraveţii, despre care se crede că au fost importaţi din Spania, au fost contaminaţi cu bacteria E.coli. Numeroase persoane, poate chiar câteva sute, au prezentat tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU).

11454 afișări
Imaginea articolului Epidemia provocată de castraveţii contaminaţi cu bacteria E.coli ameninţă România. Vezi ce poţi face pentru a evita îmbolnăvirea - VIDEO

Epidemia provocată de castraveţii contaminaţi cu bacteria E.coli ameninţă România. Vezi ce poti face pentru a evita îmbolnăvirea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Formele agresive de E.coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zona oraşului Hamburg.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor a anunţat că este vorba de una dintre cele mai "ample epidemii de tip SHU din lume şi cea mai amplă înregistrată în Germania".

Helge Karch, profesor la Universitatea Munster, a avertizat că epidemia nu s-a încheiat: "Este posibil să existe infecţii secundare, adică o transmitere de la om la om. Este nevoie de o grijă specială pentru igiena personală".

Numărul persoanelor care au decedat în Germania din cauza răspândirii bacteriei E.coli, depistată în castraveţi, a ajuns la cel puţin zece, informează BBC News online.

Oficiali din Cehia au declarat că transporturi de castraveţi probabil au fost exportate acolo, la fel ca şi în Austria, Ungaria şi Luxemburg.

Cazuri ale sindromului hemolitic uremic au fost raportate şi în Suedia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie, la persoane care au călătorit în Germania.

  • ANSVSA: În România nu sunt loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu E.coli

În România nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania de la care au apărut infecţiile cu bacteria E.coli, a anunţat, duminică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că cei care s-au îmbolnăvit nu au spălat bine legumele înainte de a le consuma.

Conducerea ANSVSA a dispus tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, se arată într-un comunicat de presă al autorităţii.

"Menţionăm că ţara noastră, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi din acest tip de legumă", a precizat sursa citată.

ANSVSA menţionează că infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E.coli) a fost posibilă, potrivit datelor transmise de autorităţile sanitare veterinare germane, din cauza faptului că acestea nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă.

Video Stirileprotv.ro

"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm! De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boală", a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Creţan, citat în comunicat.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici