Excepţie de neconstituţionalitate în dosarul permiselor

Unul din avocaţii în cazul permiselor din Argeş a depus, joi, la Curtea de Apel Târgu Mureş o excepţie de neconstituţionalitate privind posibilitatea DNA de a prelucra înregistrările telefonice, susţinând că a găsit la dosar transcrieri incorecte ale unor convorbiri telefonice.

78 afișări
Imaginea articolului Excepţie de neconstituţionalitate în dosarul permiselor

Excepţie de neconstituţionalitate în dosarul permiselor

La Curtea de Apel Târgu Mureş are loc, joi, un nou termen în procesul permiselor eliberate fraudulos în Argeş.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de avocatul Ion Cazacu, ce îl reprezintă pe fostul ofiţer de poliţie Vasile Voinea.

"Cererea se referă la neconstituţionalitatea unor dispoziţii din Legea de organizare şi funcţionare a DNA, care scrie că (angajaţii DNA – n.r.) au posibilitatea să intercepteze, să redea şi să prelucreze aceste înregistrări. Noi considerăm că este în contradicţie totală cu Constituţia, mai ales în condiţiile în care singurul organ care poate face interceptări este SRI", a arătat avocatul Cazacu.

Acesta a spus că a descoperit, cu ocazia studierii dosarului la DNA, pasaje în care ceea ce se auzea pe bandă nu era transcris corect şi că i-a solicitat în scris procurorului să facă modificările, dar procurorul nu a procedat conform legii, prin întocmirea unui proces-verbal care să ateste această situaţie, ci a făcut modificarea înlocuind paginile.

"Este o modalitate, spun eu, neprocedurală, pentru că practic, dacă apărea acel proces-verbal, se consemna că au fost neatenţii. Nu fac procese de intenţie, dar trebuie să respectăm o lege, legea reprezintă Codul de procedură, în clipa aceea codul este valabil pentru toată lumea", a spus avocatul.

El a afirmat că a ridicat excepţia de neconstituţionalitate pentru că s-ar putea să mai existe astfel de situaţii în cele 104 volume, cât conţine materialul probator din acest proces.

Întrebat dacă transcrierile eronate pe care le-a descoperit erau de natură să distorsioneze, avocatul a răspuns afirmativ.

"Din păcate, erau nişte transcrieri care distorsionau sensul frazei respective. Nu vreau să spun mai mult, pentru că nu fac procese de intenţie procurorului sau ofiţerilor care au făcut redarea, dar, din păcate, am constatat un asemenea caz. Aşteptăm decizia doamnei judecător nu pe excepţie, că dânsa nu se poate pronunţa, ci pe admisibilitatea cererii", a declarat el.

Avocatul a spus că a făcut şi o altă cerere, ca instanţa să constate că măsura arestării preventive a tuturor celor arestaţi din dosar a expirat din data de 13 iulie 2008 şi că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a prelungit deja o măsură care expirase.

El a susţinut că din acest motiv inculpaţii trebuie puşi în libertate, întrucât există un text în Codul de Procedură Penală care prevede că la expirarea acestor durate inculpaţii sunt liberi de drept, din oficiu.

Articolul 15, indice 1, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, asupra căruia a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, prevede că "Direcţia Naţională Anticorupţie este autorizată să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea şi stocarea informaţiilor privitoare la faptele de corupţie prevăzute în Legea nr. 78/2000, cu modificările ulterioare, în condiţiile legii. Orice informaţie cu valoare operativă de altă natură se transmite de îndată autorităţilor abilitate prin lege, pentru verificarea şi valorificarea acesteia".

La ora transmiterii acestei ştiri, procesul de la Curtea de Apel Târgu Mureş era în desfăşurare.

Primul termen al procesului în care 28 de persoane sunt acuzate în cazul fraudării examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Permise şi Înmatriculări Vehicule Argeş a avut loc, în 15 ianuarie, la Curtea de Apel Târgu Mureş, cauza fiind amânată la cererea mai multor avocaţi.

La termenul din 29 ianuarie, toţi cei 22 de inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest au cerut instanţei judecarea în libertate, dar în 2 februarie judecătorul le-a respins cererile.

Citeşte şi:

Cei 28 de acuzaţi din scandalul permiselor, deferiţi justiţiei de DNA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici