EXCLUSIV - Procurorul şef al Republicii Moldova: Martorii spun că motorul s-a oprit în zbor

Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost declanşată o anchetă în urma prăbuşirii elicopterului SMURD, în cadrul căreia martorii oculari au declarat că "a avut loc oprirea motorului în zbor".

6146 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Procurorul şef al Republicii Moldova: Martorii spun că motorul s-a oprit în zbor

EXCLUSIV: Procurorul şef al Republicii Moldova: Martorii spun că motorul s-a oprit în zbor (Imagine: Captura video)

"Noi am declanşat astăzi urmărirea penală pentru încălcarea regulilor securităţii zborurilor, în baza articolului 263, cod penal al Republicii Moldova. Investigaţiile sunt declaşate pentru această infracţiune pentru a avea un cadru de procedură legal ca să putem face cercetările. Acum se derulează cercetarea la faţa locului, se strâng probe, se fac audierile martorilor oculari, cei care au văzut momentul impactului cu solul, accidentul producându-se la marginea unui sat. Au fost audiaţi martori care spun că au apărut defecţiuni la elicopter, în procesul de zbor, legate de funcţionarea ritmică a motorului. Martorii spun că a avut loc oprirea motorului în zbor, membrii echipajului au încercat să-l pornească dar nu au reuşit. Martorii mai spun că au fost frânturi de ritm ale motorului, elicopterul a început să cadă din unghi şi s-a lovit de sol, în pădure. Sunt mulţi copaci doborâţi. Fragmentele elicopterului s-au împrăştiat pe o suprafaţă de mai multe sute de metri", a declarat pentru MEDIAFAX Eduard Harunjen, Procurorul General interimar al Republicii Moldova.

Procurorul General interimar al Republicii Moldova mai precizat că de la faţa locului au fost ridicate cadavrele celor patru persoane care se aflau în elicopter, fiind duse la Centrul de Medicină Legală din Chişinău, urmând ca în orele următoare să se stabilească toate aspectele legate de repatriere. O echipă formată din procurori militari români şi specialişti criminalişti urmează să ajungă în Republica Moldova pentru a participa la cercetările care se fac la locul accidentului.

Doru Gavril, pilot, Voicu Şocae, copilot, Mihaela Dumea, medic, şi Gabriel Sandu, asistent medical au decedat după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în Republica Moldova.

Joi, cei patru, au plecat în misiune la ora 09.55, aeronava decolând din Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00. La ora 11.30 echipajul a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani, pe care au transportat-o la Chişinău.

Imediat după ce a lăsat pacientul, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou, în jurul orei 13.10, pentru a merge la Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular celebral. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici