Explozia de la Iaşi: Migrarea gazului metan în subsol, simulată în laboratoarele INSEMEX Petroşani

O simulare a modului în care a migrat gazul din conducta fisurată descoperită în apropierea imobilului din Iaşi în care a avut loc o explozie soldată cu doi morţi ar putea avea loc în laboratoarele INCD INSEMEX Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

827 afișări
Imaginea articolului Explozia de la Iaşi: Migrarea gazului metan în subsol, simulată în laboratoarele INSEMEX Petroşani

Explozia de la Iaşi: Migrarea gazului metan în subsol, simulată în laboratoarele INSEMEX Petroşani (Imagine: Cristi Cimpoes/ Arhiva Mediafax Foto)

Echipa de cercetători de la INSEMEX Petroşani a prelevat, de la Iaşi, din imobilul afectat la începutul acestei luni de o explozie, mai multe probe, urmând ca în vederea realizării expertizei tehnice care va determina modul de producere al deflagraţiei, să fie realizate o serie de simulări în laboratoarele institutului petroşănean.

Una dintre simulări va viza modul în care gazul metan scăpat din conducta fisurată identificată în apropierea blocului s-a propagat prin sol.

”O să facem o simulare a migrării gazului prin sol de la acea conductă fisurată, spre exemplu. (..) Am prelevat destule probe care ne ajută să elucidăm modul în care s-a produs evenimentul. Parte din probe vor fi expertizate, încă nu e bine stabilit, probabil la Institutul de Criminalistică al Inspectoratului General de Poliţie. O parte din probe o să ne parvină nouă. La noi va ajunge cu siguranţă tot ce înseamnă echipamente electrice. Nu s-a putut preleva zilele acestea tot pentru că era moloz atât la subsol cât şi la etajul I, urma să consolideze blocul şi să elibereze materialul rezultat după explozie, după care se mai face o nouă cercetare. Cât s-a putut observa şi remarca am prelevat”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Constantin Lupu, directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani.

Directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani a mai precizat pentru MEDIAFAX că nu au fost găsiţi consumatori electrici la nivelul parterului, ci doar la etajele superioare, cercetătorii încercând să stabilească sursa de aprindere a gazului metan.

”Am stabilit o sursă de degajare gaz care putea să migreze, să ajungă atât la subsolul acestui bloc cât şi la parter. Există probabilitatea şi altor surse de degajare şi acumulare. Sursa este ţeava de gaz descoperită fisurată în apropierea blocului în care a avut loc explozia”, a completat Lupu.

Potrivit sursei citate, porţiuni de pe strada pe care e amplasat imobilul în care a avut loc explozia au fost decopertate.

”S-a măsurat (concentraţia de gaz- n.r.) pe o rază de 100 de metri faţă de imobil, în subsol, la nivelul conductelor de gaz natural. Erau conducte separate, s-au făcut măsurători la nivelul conductelor, al blocurilor, în zona blocului cu pricina, în canalele posibile de acumulare. Am făcut ceea ce noi ştim mai bine cât de cât. Au fost cooperanţi cei de la E.On Gaz. Unde am considerat că trebuie verificată migrarea gazului, acumularea, dacă nu există alte degajări pe tronsonul de conductă de gaze naturale de pe stradă”, a mai spus Lupu.

Pe lângă echipamentele electrice, la INSEMEX Petroşani vor ajunge şi alte probe, dar şi peste 1.000 de documente.

”1.780 de documente. Cei de la regia apei, ce intervenţii au făcut în zonă, conductele de apă erau apropiate de cele de gaz. Cei de la E.ON Gaz ce intervenţii au făcut şi când, care este registrul intervenţiilor celor de la E.ON, al celor de la regia apei. Planuri de situaţie privind amplasarea blocului. Sunt multe documente”, a încheiat Constantin Lupu.

Directorul ştiinţific al INSEMEX Petroşani susţine că se încearcă finalizarea expertizei tehnice până la finele acestui an, însă oferirea unui rezultat final parcursul acestui an nu reprezintă o ”certitudine”, întrucât până la acest moment a fost prelevată o mică parte din probe.

La începutul lunii august, într-un imobil din municipiul Iaşi a avut loc o explozie soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor 10. Deflagraţia a avut loc din cauza unei acumulări de gaz, însă acum cercetătorii trebuie să spună care a fost sursa de aprindere a acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici