Femeile sunt în continuare defavorizate pe piaţa muncii

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) arată, într-un raport lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, că femeile obţin mai multe slujbe decât în trecut, dar acestea sunt mai puţin productive, mai prost plătite şi mai instabile decât cele ocupate de bărbaţi.

290 afișări
Imaginea articolului Femeile sunt în continuare defavorizate pe piaţa muncii

Femeile sunt în continuare defavorizate pe piaţa muncii (Sursa: Mediafax Foto)

Numărul posturilor de muncă ocupate de femei a crescut cu aproape 200 de milioane în ultimul deceniu, dar, în acelaşi timp, a crescut şi cifra femeilor şomere cu aproape zece milioane.

"Femeile continuă să pătrundă în forţa de muncă internaţională în număr mare. Acest progres nu trebuie să umbrească însă faptul că inegalităţile încă există la locurile de muncă din toată lumea", a spus directorul general al Biroului Internaţional al Muncii, Juan Somavia.

El a adăugat că promovarea locurilor de muncă decente pentru femei ar îmbunătăţi situaţia economiei mondiale şi a dezvoltării sociale.

Deşi statutul femeii s-a îmbunătăţit pe piaţa muncii, aceasta este mai vulnerabilă decât bărbaţii, mai ales în regiunile foarte sărace ale lumii.

Rata şomajului în rândul femeilor la nivel internaţional este de 6,4 la sută, comparativ cu 5,7 la sută în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi. Multe dintre acestea nu sunt încurajate să muncească, deşi ar face acest lucru dacă el ar fi acceptabil la nivelul comunităţii în care trăiesc.

În ultimul deceniu, agricultura este sectorul care a oferit cele mai multe locuri de muncă pentru femei. În 2007, 36,1 la sută dintre femeile din forţa de muncă ocupau un post în sectorul agricol, faţă de 34 la sută dintre bărbaţi.

Din ce în ce mai multe femei au acces la educaţie, dar egalitatea în educaţie este departe de un nivel rezonabil în multe zone.

Raportul arată că o piaţă a muncii care oferă posturi decente şi productive pentru femei este crucială pentru a stabili egalitatea între bărbaţi şi femei. Studiul observă că cea mai mare creştere economică în lume, în ultimul deceniu, vine din Asia de Est, unde rata şomajului pentru femei este cea mai mică, precum şi numărul persoanelor fără locuri de muncă.

Directorul Biroului pentru Egalitatea Sexelor, Evy Messell, va fi, în 8 martie, gazda unei dezbateri despre femei de succes în domeniul financiar şi cel al comerţului şi despre importanţa investiţiilor în dezvoltarea profesională a femeilor.

"Societăţile nu pot ignora potenţialul muncii femeilor în combaterea sărăciei şi trebuie să caute soluţii inovatoare pentru a înlătura barierele economice, sociale şi politice. Furnizarea unui statut egal pe piaţa muncii pentru femei este nu numai un lucru corect, ci şi inteligent", a conchis Evy Messell.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici