Fermierii au ajuns la un acord cu ministerele

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu fermierii, că problema compensării obligaţiilor fiscale pe care fermierii le au faţă de stat în raport cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii, prin APIA, trebuie să le plătească va fi rezolvată.

17 afișări
Imaginea articolului Fermierii au ajuns la un acord cu ministerele

Fermierii au ajuns la un acord cu ministerele (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-au întâlnit, miercuri, cu fermierii şi au discutat problemele cu care aceştia se confruntă şi care au determinat protestele organizate în Bucureşti.

"O problemă ridicată şi spun că Ministerul Finanţelor o poate rezolva se referă la compensarea obligaţiilor fiscale pe care fermierii le au faţă de stat în raport cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie să le plătească. Se va debloca acest lucru. Am luat măsurile nu numai pentru agricultori, ci şi pentru alţi furnizori de produse şi servicii care sunt în raport direct cu statul", a spus Pogea.

Ministrul a adăugat că fermierii au solicitat ajutor pentru a putea realiza o producţie integrată - creştere de animale, producţie şi procesare de lapte -, pentru a spori profitul, ei solicitând identificarea unităţilor de procesare oprite.

"Urmează să fie discutată această problemă cu ministrul Sârbu. Vom vedea care sunt reglementările în domeniu astfel ca să nu fie ajutor de stat şi în ce măsură cele două ministere pot sprijini fermierii în achiziţionarea acestor unităţi", a mai spus Pogea.

Fermierii mai solicită şi analizarea legislaţiei privind subvenţiile pe cap de animal, reclamând faptul că sunt mulţi dintre ei care nu mai deţin nu animale şi primesc în continuare subvenţii.

De asemenea, Gheorghe Pogea a anunţat că toate obligaţiile de plată, de 1,12 miliarde de lei pe care Ministerul Agriculturii trebuie să le facă prin APIA vor fi plătite integral până pe 30 iunie.

La rândul lui, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a spus că, miercuri, fermierii au încheiat un protocol cu reprezentanţii Guvernului pentru constituirea unor comisii mixte din care să facă parte reprezentanţi de la Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi Finanţe.

Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, a declarat că aceste comisii mixte vor monitoriza calitatea laptelui în judeţele de graniţă.

Ciurea a adăugat că urmează să fie compensate datoriile fermierilor pe care le au la bugetul de stat în cuantumul subvenţiilor primite.

Ministrul Sârbu a precizat, înainte de întâlnirea cu fermierii, că revendicările acestora sunt realiste, dar că şi ministerul are unele constrângeri legate de directivele europene, referitoare la ajutoarele de stat şi cuantumul subvenţiilor.

Aproximativ 1.200 de fermieri din 25 de judeţe au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând alocarea de subvenţii compensatorii şi verificarea calităţii laptelui care intră în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici