Florin Iordache şi Bogdan Olteanu, martori în dosarul lui Mihail Vlasov

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi fostul viceguvernator, Bogdan Olteanu, au fost audiaţi miercuri, în calitate de martori, în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei de Cormerţ, Mihail Vlasov, este acuzat că i-a cerut unui deputat să-i susţină interesele.

394 afișări
Imaginea articolului Florin Iordache şi Bogdan Olteanu, martori în dosarul lui Mihail Vlasov

Florin Iordache şi Bogdan Olteanu, martori în dosarul lui Mihail Vlasov (Imagine: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

"Îl cunosc pe Mihail Vlasov de aproximativ nouă ani, am fost colegi în Parlament, am fost colegi chiar în Comisia Juridică. În 2008 am devenit arbitru, sunt arbitru din 2008. Nu ştiu dacă atunci era preşedinte Mihail Vlasov. Depunerea candidaturii se făcea după o procedura standard, nu avea Vlasov nicio implicare în a susţine candidatura mea. Îi cunosc si pe ceilalti initiatori ai proiectului: Alina Gorghiu, Marko Atiila, Mircea Grosaru şi încă cineva de la Senat. Era important să intre în dezbatere, să vedem punctele de vedere ale ministerului, consiliul legislativ, ONG -uri. Dar neavând avize favorabile nu l-am mai susţinut. Dar era important să existe o dezbatere pe acesta. A mai existat un astfel de proiect normativ care a fost respins. M-a determinat să susţin pe cel nou pentru că avea alte prevederi. S-a mai interesat domnul Vlasov de faza în care se află propunerea legislativă. Nu cunoaşteam ca Vlasov să introduca în acel proiect anumite interese personale. Cred că nimeni dintre iniţiatori", le-a spus preşedintele Camerei Deputaţilor magistraţilor.

În 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, fiind acuzat că în 26 februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), i-a cerut unui deputat "să îi susţină interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului". Solicitarea a fost formulată în contextul în care Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, potrivit rechizitoriului procurorilor. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului de conducere al Camerei Naţionale, i-ar fi promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

În cadrul actului de sesizare a instanţei, apare informaţia conform căreia iniţiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost parlamentarii: Aurel Vainer, Alina Gorghiu, Klarik Laslo-Attila, Attila Marko, Mircea Grosaru şi Florin Iordache.

La termenul de miercuri a fost audiat şi Bogdan Olteanu, care a detaliat procedura prin care se aproba numirea arbitrilor

"Nu cunosc sa fi fost vreo imprejurare în care persoană să fi fost audiată acolo înaintea aprobării ca arbitru. Nu cunosc ca Mihail Vlasov să-l fi desemnat pe Mircea Grosaru iî două dosare. Nominalizările arbitrilor in dosare nu erau făcute publice în interiorul Camerei de Comerţ, erau luate şi puse în aplicare. Nu reţin să fi existat propuneri de numire pentru Curtea de Arbitraj respinse. Nu imi amintesc efectiv ce conţinea dosarul lui Mircea Grosaru dar cunoaşteam şi cunosc bine cariera profesională a domnului. Domnul Grosaru era un profesionist cunoscut, practician cunoscut in domeniul dreptului, cu lucrări ştiinţifice. În anii 2005 şi 2006 am susţinut o propunere legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerţului la Camera de Comerţ şi Industrie. Propunerea a fost adoptată de Parlament dar respinsă la nivelul CCR", a declarat Bogdan Olteanu în faţa judecătorilor.

La următorul termen va fi audiată Alina Gorghiu. În primă instanţă Mihail Vlasov a fost achitat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici