FOTO | Pacientul intubat şi ventilat mecanic, tratat două luni pentru COVID-19, a fost externat

Un bărbat de 52 de ani, internat în Spitalul din Arad, intubat si ventilat mecanic timp de 25 de zile, a fost externat, luni, după două luni de luptă cu noul coronavirus.

2785 afișări
Imaginea articolului FOTO | Pacientul intubat şi ventilat mecanic, tratat două luni pentru COVID-19, a fost externat

Pacientul de 52 de ani a fost externat luni din spital, după ce a luptat mai bine de două luni de zile cu virusul SARS-CoV-2, iar 25 de zile a fost intubat şi ventilat mecanic în ATI COVID-19.

„A fost o provocare pentru întreaga echipă medicală. Pacientul nostru a stat intubat şi ventilat 25 de zile timp în care a luptat, alături de noi, pentru a învinge boala”, a spus dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator Compartiment ATI COVID-19.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pe data de 23 martie cu simptome de infecţie cu SARS-CoV-2, iar medicii l-au internat pe Secţia de Boli Infecţioase Adulţi, i-au recoltat probe, iar rezultatul a venit pozitiv. Deoarece avea febră, frisoane, tuse, era dispneic şi pe mască de oxigen, iar aspectul radiologic al plămânilor prezenta modificări, pacientul a fost transferat pe Secţia Clinică ATI II.

„Pacientul a ajuns pe Secţia Clinică de Anestezie şi Terapie Intensivă II, în stare gravă. A avut nevoie de terapie şi îngrijiri medicale, adecvate diagnosticului de COVID-19. L-am tratat pe secţia noastră până pe 29 martie, când s-au finalizat lucrările la instalaţia de oxigen de pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădişte, iar apoi, conform protocolului, l-am transferat acolo”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic şef Secţie Clinică ATI II.

Din păcate, însă, starea de sănătate a bărbatului s-a agravat, iar echipa medicală de pe ATI COVID-19 a decis să îl intubeze şi să îl ventileze mecanic.

„Vorbim despre un caz deosebit din punct de vedere medical. Întreaga echipă medicală a secţiilor de anestezie şi terapie intensivă am colaborat şi ne-am consultat cu privire la tratamentul care trebuie administrat pacientului. Din păcate, pe data de 1 aprilie a trebuit intubat şi ventilat mecanic. Au urmat trei săptămâni critice în care a fost tratat şi monitorizat în permanenţă şi treptat, starea sa de sănătate a început să se îmbunătăţească. În zilele de 23 respectiv 24 aprilie, i-am recoltat probele pentru testele II şi III, iar rezultatele au fost negative. Pe 25 aprilie, l-am extubat şi transferat pe ATI I, unde sunt îngrijiţi pacienţii fără COVID-19. Pot spune că, din punct de vedere medical a fost o provocare pentru întreaga echipă dar şi pentru pacientul nostru care a luptat zi de zi, clipă de clipă, împreună cu noi, pentru a supravieţui acestui virus”, a declarat dr. Mihaela Albu Gulyas, medic coordonator ATI COVID-19.

Din 25 aprilie şi până pe 11 mai, pacientul a fost îngrijit pe Secţia Clinică ATI I, unde a început să mănânce singur şi treptat, cu ajutorul unui kinetoterapeut, după mai bine de o lună, a făcut primii paşi.

„Pacientul a continuat tratamentul intensiv constând în oxigeno-terapie pe masca standard, antibioterapie, terapie respiratorie adjuvantă, corticoterapie şi tratament antidiareic. Totodată a primit suport nutriţional parenteral cât şi enteral, a început kinetoterapia în vederea mobilizării şi a primit suport psihologic, atât din partea personalului medical cât şi din partea familiei – cu care a ţinut legătura telefonic. Starea clinică a pacientului s-a îmbunătăţit considerabil, permiţându-i acestuia transferul pe o secţie medicală în vederea externării la domiciliu. Apreciez întregul efort depus de echipa medicală de pe secţiile de anestezie şi terapie intensivă ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, a declarat dr. Cristian Nicolescu, medic şef ATI I.

Pacientul a fost externat, luni, de pe Secţia Clinică Medicină Internă I, Compartimentul Alergologie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici