FOTO Persoane cu autism i-au oferit subprefectului de Timiş, în semn de protest, flori de “Nu mă uita”

Mai multe persoane cu autism, însoţite de părinţi şi de reprezentanţii unui ONG din Timişoara, i-au oferit, luni, subprefectului de Timiş flori albastre de “Nu mă uita”, în semn de protest faţă de indemnizaţia prea mică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

214 afișări
Imaginea articolului FOTO Persoane cu autism i-au oferit subprefectului de Timiş, în semn de protest, flori de “Nu mă uita”

FOTO Persoane cu autism i-au oferit subprefectului de Timiş, în semn de protest, flori de “Nu mă uita”

Acţiunea de protest a fost organizată luni, cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, de Fundaţia “Pentru Voi” din Timişoara, singura din judeţul Timiş ai cărei beneficiari sunt persoane adulte cu dizabilităţi.

Mai multe persoane cu autism, însoţite de părinţi şi de reprezentanţi ai ONG-ului timişorean, au fost primiţi de subprefectul de Timiş, Daniel Franţescu, la sediul instituţiei, căruia i-au dăruit venitul lor pe o zi, sub forma unei flori albastre de “Nu mă uita”, cu solicitarea creşterii indemnizaţiei.

Directorul Fundaţiei “Pentru Voi” din Timişoara, Laila Onu, a declarat că, în prezent, indemnizaţia unei persoane cu handicap în România este de cel mult 340 de lei.

“2 aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului şi anul acesta am hotărât să sărbătorim altfel decât de obicei, când iluminam în albastru o clădire emblematică pentru Timişoara. Împreună cu colegii noştri de la alte organizaţii din ţară am oferit o floare de <Nu mă uita> guvernanţilor, cu mesajul de a nu uita de persoanele adulte cu autism, principala noastră cerinţă fiind aceea de creştere a indemnizaţiei unei persoane adulte cu handicap în România, care actualmente este de cel mult 340 de lei. În afară de hrană, mai este nevoie de medicamente în foarte multe cazuri. Este nevoie de cheltuieli de întreţinere, de haine, şi din 340 de lei pe lună este total imposibil să asiguri toate aceste lucruri”, a afirmat Laila Onu.

De asemenea, persoanele cu autism i-au înmânat subprefectului de Timiş şi o solicitare adresată Guvernului cu privire la creşterea indemnizaţiei pentru cei cu handicap.

“Marius, copilul meu, are autism, iar indemnizaţia este foarte mică – 272 de lei pe lună, pentru gradul doi de handicap. Nu am înţeles de ce nu sunt incluşi şi ei. Dacă se măresc pensiile, salariile, dă-le şi la copiii ăştia. Noi am venit să atragem atenţia, aşa este corect”, a spus Valeria Boda, mama lui Marius.

Bărbatul are 41 de ani şi a lucrat o singură dată într-o companie, dar a fost dat afară pentru că se “mişca prea încet, deşi făcea totul foarte bine, meticulos”, a afirmat Valeria Boda. Acum, lucrează în cadrul unităţii protejate “Pentru Voi”, unde prinde capace, printre altele.

“Dintre cei 200 de beneficiari ai fundaţiei, toţi persoane cu dizabilităţi intelectuale, 70 sunt angajaţi, dar niciunul cu autism, deşi au un coeficient de inteligenţă obişnuit. Din păcate, nu am reuşit să integrăm încă nicio persoană adultă cu autism. Avem persoane cu paralizii cerebrale angajate în muncă, cu retard mintal, cei mai mulţi, cu Sindrom Down, dar nu cu autism, pentru că tulburările de comportament care apar în cazul autismului sunt cele care ridică cele mai mari probleme la angajarea în muncă”, a detaliat Laila Onu.

24 dintre cei 200 de beneficiari ai Fundaţiei “Pentru Voi” din Timişoara au autism.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici