Video FOTO, VIDEO | Zmeura din comuna prahoveană Gornet ajunge în străinătate prin intermediari. Localitatea, renumită pentru producţia sa

Zeci de familii din comuna prahoveană Gornet se adună dimineaţa pe marginea drumului, la intrarea în sat, pentru a vinde zmeura unor intermediari care duc fructele în ţări europene. Oamenii spun că îşi dau marfa ieftin, pentru că e perisabilă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1853 afișări

Aproape că nu e familie în comuna Gornet, din Prahova, care să nu aibă zmeură, iar pentru mulţi plantaţiile sunt o importantă sursă de venit. Oamenii nu mai au un punct de colectare, aşa cum se întâmpla înainte de Revoluţie şi spun că au ajuns să vândă fructele, la intermediari, pe marginea drumului, pe preţuri de nimic.

Locuitorii din Gornet se adună cu zecile dimineaţa la intrarea în comună să vândă kilogramele de zmeură proaspăt culese. S-a dat zvonul în sat că, pentru prima oară, ajunge cel care colectează fructele.

„Le-am adunat aseară şi azi dimineaţă. Să fie proaspete că altfel le refuză. Am strâns 4 de kilograme. Sper să le dau cu 7 - 8 lei kilogramul. A venit această persoană şi anul trecut. Ne convine aşa, că dăm totul într-un loc, decât să vindem la bişniţari”, spune Ion Dragomir, un localnic din Gornet.

Omul îşi aminteşte faptul că, înainte de Revoluţie, zmeura era la mare căutare.

„Veneau TIR-uri din Germania, pe timpul lui Ceauşescu, stăteau cu săptămâna să strângă cât mai multă zmeură. Cărau şi cu elicopterul în Bucureşti. Acum totul e distrus. Vin şi cumpără de la noi, pe preţuri de nimic, şi vând în pieţe dublu. Noi nu avem loc să mergem în pieţe. Şi o dăm ieftin ca să scăpăm de ea”, a mai spus Dragomir.

Aşezată sub un copac, lângă zeci de găleţi pline cu zmeură, aşteaptă şi Niculina Ioniţă. Femeia are 65 de ani şi când era copil ştie plantaţiile, iar acum a venit să vândă din recoltă.

„Stau aici cu zmeura să o vindem. Azi am adunat trei găleţele, ieri am făcut 14. Le dau cu 10 lei kilogramul. Dacă am avea cui să o dăm am lua mai mult. E marfă perisabilă. Nu ţine de pe o zi pe alta”, a spus Niculina.

Nicolae Negoiţescu, primarul comunei Gornet, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că zmeura produsă în localitate ajunge în străinătate.

„Încercăm să aducem societăţi sau persoane care sunt potente financiar pentru a strânge acest produs. Acum avem deja o persoană care vine şi ne ia zmeura, şi anul trecut a făcut la fel, a venit, şi a mers cu ea în străinătate, în Germania, Olanda, Italia. Şi înainte de Revoluţie, şi acum e comuna renumită pentru producţia de zmeură. Dar pe timpul lui Ceauşescu era CAP, se strîngea, şi după aceea mergea în toată Europa”, a declarat primarul comunei Gornet.

Primarul a precizat că în comună toţi localnicii au zmeură în curte.

„Nu e familie să nu aibă un petec de zmeură. Mai bine de 50 la sută din familii au şi pentru vânzare. Din 1.200 de familii, 600 vând zmeură”, a mai spus Negoiţescu.

În Gornet, pe 1 iulie va fi organizat Festivalul Zmeurei.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici