Video GALERIE FOTO Sute de credincioşi au înconjurat Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în Vinerea Mare. IPS Irineu: Iisus suferă şi acum

Sute de credincioşi cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în Vinerea Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop spunând, în cuvântul său de învăţătură, că ”Iisus Hristos suferă şi acum din cauza celor care îl reneagă cu încăpăţânare”.

407 afișări

Slujba de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a început, vineri seara, cu cântarea Prohodului, a continuat cu o predică susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, iar, spre final, credincioşii, cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat biserica.

ÎPS Irineu Pop a spus, în cuvântul său de învăţătură, că Iisus Hristos suferă şi acum din cauza celor care îl reneagă cu încăpăţânare, iar El a murit pentru păcatele tuturor ”inclusiv pentru acele păcate care se comit astăzi”.

”El era lovit şi biciuit încât a leşinat în mod repetat. Ceea ce l-a durut mai mult decât toate a fost ura cu care îl tratau nu numai adulţii de pe marginea drumului, ci şi copilaşii care urmând pilda rea a părinţilor lor Îl loveau cu picioarele”, a spus ÎPS Irineu.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a adăugat că 600 de soldaţi au fost implicaţi în răstignirea lui Iisus din Nazaret.

”Trupul său era rănit şi zdrobit încât intrase în stare de şoc. Umerii îi fuseseră luxaţi, iar braţele Lui dislocate. Domnul nu a scos niciun ţipăt şi nici nu a manifestat vreun protest şi dacă a spus ceva a şoptit cu durere. Aceasta i-a înfuriat cumplit pe călăi pentru că ei doreau ca Domnul să aibă reacţie”, a predicat ÎPS Irineu.

Înaltpreasfinţitul Părinte a adăugat că fiecare centimetru al trupului lui Iisus era sfâşiat şi abia putea să stea în picioare deoarece pierduse mult sânge, fiind ”încununat cu o coroană de spini ascuţiţi”.

”În timpul când se afla pe cruce Soarele ardea cu putere şi niciun nor nu a apărut pe cer să diminueze arsura pielii lui Hristos, însă în momentul în care a respirat pentru ultima oară şi şi-a dat Duhul, Dumnezeu, Tatăl, a trimis nori negri peste Ierusalim şi peste Golgota şi fulgere şi tunete îngrozitoare. Această furtună dezlănţuită s-a intensificat, ea apărând pe neaşteptate, brusc, încât pentru toţi care priveau scena răstignirii nu mai exista niciun dubiu că Iisus din Nazaret a fost Mesia pe care Tatăl Ceresc l-a trimis în lume să aducă tuturor mântuirea, iertarea şi fericirea veşnică”, a mai spus Irineu Pop.

Vinerea Patimilor este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Tradiţia spune că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu în întreaga creştinătate pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici