Germania ridică o parte din restricţiile pentru români de pe piaţa muncii. Absolvenţii de facultate, ucenicii şi sezonierii nu mai au nevoie de permis în 2012

Românii absolvenţi de facultate care cer un loc de muncă potrivit pregătirii lor, persoanele care încep o pregătire profesională într-o întreprindere şi cei care accesează locuri de muncă sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de muncă pentru Germania începând din 2012.

3447 afișări
Imaginea articolului Germania ridică o parte din restricţiile pentru români de pe piaţa muncii. Absolvenţii de facultate, ucenicii şi sezonierii nu mai au nevoie de permis în 2012

Andreas Von Mettenhein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste măsuri au fost decise de Guvernul federal de la Berlin, miercuri, şi au ca scop înlesnirea accesului forţei calificate de muncă din România pe piaţa muncii din Germania, informează un comunicat al ambasadei Germaniei la Bucureşti, remis MEDIAFAX.

Astfel, începând de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de muncă obligatoriu pentru următoarele categorii: absolvenţii de facultate care solicită un loc de muncă corespunzător pregătirii lor; persoanele care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi persoanele care accesează locuri de muncă sezoniere.

Totodată, în cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională este una standardizată a fost exclusă verificarea priorităţii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai întâi, dacă pentru acel loc de muncă există, în Germania, o persoană în căutarea unui loc de muncă.

"Începând cu 2012 va fi mult mai uşor pentru români să lucreze în Germania. Un număr mai mare de forţă de muncă - forţă de muncă cu o înaltă calificare, ucenici şi muncitori sezonieri - nu vor mai avea nevoie de un permis de muncă în Germania. Interdicţii privind libera circulaţie a forţei de muncă pentru români vor continua, însă, să existe doar în locurile de muncă unde cerinţele de calificare sunt reduse", a explicat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim.

Ambasada precizează că restricţiile care au fost menţinute au ca scop să protejeze în Germania şomerii de lungă durată şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cu o pregătire profesională slabă, de derapajele existente pe piaţa muncii, îndeosebi pe cei din Germania de Est.

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fără România) aplică restricţii cetăţenilor români pe piaţa muncii, acestora adăugându-li-se şi alte state europene precum Norvegia sau Elveţia.

Libera circulaţie pe piaţa muncii este un drept fundamental care permite cetăţenilor unui stat membru al UE să muncească într-un alt stat membru al UE în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru gazdă. Potrivit legislaţiei comunitare, este posibilă restricţionarea liberei circulaţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii din statele nou-intrate în UE. Restricţiile pot fi aplicate pentru o perioadă de maximum 7 ani, astfel că, în cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pînă la 31 decembrie 2011, când ţările care încă menţin limitările trebuie să notifice Comisia Europeană în privinţa unei decizii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici