Grefierii au ieşit în stradă la Sibiu: Muncim până la ora 22.00. Nu suntem roboţi şi greşim

Circa 40 de grefieri au protestat, vineri, timp de jumătate de oră, la Sibiu, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, iar unul dintre grefieri a declarat că este nevoit să stea la serviciu până la ora 22.00 şi, nefiind "robot", greşeşte, apoi este tras la răspundere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

311 afișări
Imaginea articolului Grefierii au ieşit în stradă la Sibiu: Muncim până la ora 22.00. Nu suntem roboţi şi greşim

Grefierii ai ieşit în stradă la Sibiu: Muncim până la ora 22.00. Nu suntem roboţi şi greşim

Cei aproximativ 40 de grefieri au protestat în faţa Tribunalului şi a Judecătoriei Sibiu, solicitând modificarea statutului personalului de specialitate şi recunoaşterea drept categorie perofesională participantă la înfăptuirea justiţiei.

Protestul celor aproximativ 40 de grefieri din cadrul Judecătoriei Sibiu, Tribunalului Sibiu, Parchetelor şi DIICOT Sibiu a început la ora 11 şi a durat circa 30 de minute, aceştia ieşind în faţa instituţiilor, pentru a solicita modificarea statutului personalului de specialitate.

"Este vorba despre un protest spontan al grefierilor prin întreruperea activităţii timp de 30 minute. În principal, au înţeles să protesteze pentru reintroducerea pensiei de serviciu şi eliminarea limitei de vârstă având în vedere uzura fizică şi psihică, pentru modificarea statutului personalului de specialitate şi recunoaşterea drept categorie profesională participantă la înfăptuirea justiţiei, solicitând suplimentarea numărului de angajaţi, iar salarizarea să fie făcută în raport cu pregătirea profesională şi în funcţie de atribuţiile şi competenţele fiecărui angajat, precum şi plata orelor suplimentare”, au arătat reprezentanţii Tribunalului Sibiu.

Unul dintre grefieri a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu i se pare normal ca un grefier să lucreze de dimineaţă până la ora 22.00 şi apoi, dacă greşeşte, să fie tras la răspundere, în condiţiile în care fiecare judecător ar trebui să aibă doi sau trei grefieri, însă are unul singur.

"Vrem să se implementeze statutul grefierului. Doamna ministru al Justiţiei a raportat la CEDO că avem implementat statutul, dar nu a spus în ce fel. Ni s-au dat atribuţii în plus şi atât. Fiecare judecător trebuie să aibă 2 – 3 grefieri: unul pentru procedura prealabilă, unul pentru şedinţă şi unul pentru redactare. Nu o spunem noi, o spune Uniunea Europeană. În fapt, la noi toate atribuţiile sunt pe umerii unui singur grefier. Acela trebuie să facă tot, să stea de dimineaţă până la 10 seara, oră la care – om fiind şi nu robot – nu mai poţi să fii atent şi greşeşti. Apoi eşti tras la răspundere! Nu e normal!”, a declarat grefierul.

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, activitatea de judecată nu a fost afectată şi nici activitatea compartimentelor care au program cu publicul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici