Guvernul a avizat disponibilizarea în acest an a peste 250 de angajaţi ai CNH

Guvernul a avizat disponibilizarea a peste 250 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, prin stabilirea unei limite maxime a numărului prognozat de personal la 7.450 persoane la sfârşitul acestui an, comparativ cu 7.703 salariaţi la finele anului trecut.

198 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat disponibilizarea în acest an a peste 250 de angajaţi ai CNH

Guvernul a avizat disponibilizarea în acest an a peste 250 de angajaţi ai CNH (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Pentru plăţile compensatorii care vor fi acordate persoanelor disponibilizate a fost prevăzut un fond total de 7,5 milioane lei, relevă bugetul de venituri şi cheltuieli al CNH pe 2012, aprobat în ultima şedinţă de guvern.

Contractul de mandat al directorului este indicat în creştere, de la 76.000 lei la 80.000 lei, pe fondul scăderii pierderilor companiei de la un minus de 525 milioane lei preliminat pentru anul trecut la un minus de 340 milioane lei în acest an, acelaşi trend crescător fiind indicat şi în cazul câştigului mediu lunar pe salariat, care va creşte de la 3.086 lei anul trecut la 3.116 lei în acest an.

Cu tot cu bonusuri în lei sau natură, câştigul mediu pe salariat va ajunge la 3.365 lei.

Aproximativ 450 de mineri din schimbul al doilea de la unităţile miniere Paroşeni, Vulcan şi Lupeni şi de la Mina Lonea au protestat, luni, la sediul CNH din Petroşani, reclamând că nu le sunt respectate drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate.

Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici