Guvernul interzice construcţiile în Parcul Bordei

Guvernul a decis ca pe terenurile amenajate ca spaţii verzi să nu mai poată fi ridicate construcţii, iar actele administrative sau juridice prin care destinaţia iniţială a acestor suprafeţe a fost schimbată să fie declarate nule, decizie care ar putea influenţa şi situaţia Parcului Bordei.

1 afișare
Imaginea articolului Guvernul interzice construcţiile în Parcul Bordei

Guvernul interzice construcţiile în Parcul Bordei

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora sau strămutarea lor au fost interzise indiferent de regimul juridic al acestora, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

"Ordonanţa de Urgenţă pune capăt unei dezbateri lungi care se referă la schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi. Modificarea adusă elimină orice posibilitate de schimbare a destinaţiei acestor spaţii. Niciun spaţiu verde nu poate fi modificat şi nu se poate construi pe el", a spus Korodi.

Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau încheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absolută.

Autorităţile publice locale au obligaţia de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora şi de a nu le strămuta.

Ministrul Mediului a precizat că până la 31 octombrie 2010, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure o suprafaţă de spaţiu verde de minimul 20 mp/locuitor, din terenul intravilan. Până în 2013, la data de 31 decembrie, suprafaţa trebuie să ajungă la 26 mp pe cap de locuitor (media generală a UE).

În acest sens, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, autorităţile administraţiei locale vor întocmi un program în care vor fi evidenţiate etapele şi termenele intermediare propuse pentru asigurarea minimului obligatoriu de spaţiu verde.

Întrebat cum se reflectă decizia asupra Parcului Bordei, Korodi a arătat că actul normativ poate bloca realizarea de construcţii pe spaţii verzi.

"În principiu, orice plan urbanistic zonal trebuie să aibă şi autorizaţie de mediu. Discutând şi cu juriştii Ministerului Justiţiei, noi credem că prin această decizie inclusă în actul normativ putem să blocăm ca să fie construite acolo spaţii verzi. Dar dacă aceasta nu se poate, atunci probabil se va lua şi o măsură de definire a acelui spaţiu ca şi utilitate publică", a spus Korodi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici