Video Guvernul se opune unei solicitări făcute la CCR de fosta soţie a liderului PSD, Bombonica Prodana. Toader recunoaşte că punctul de vedere aparţine Ministerului Justiţiei: Nu cred că l-a supărat pe Dragnea/ UPDATE Grindeanu: S-a respectat procedura

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, joi, că punctul de vedere asumat de Guvern referitor la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana a fost întocmit de ministerul Justiţiei, el apreciind că nu crede că acest act l-ar fi supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea. Sorin Grindeanu, premierul României, a confirmat, joi, că punctul de vedere transmis la CCR în privinţa excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana în cazul abuzului în serviciu a fost realizat de specialiştii Ministerului Justiţiei şi trimis Curţii sub semnătura premierului.

1955 afișări

Solicitat să precizeze dacă punctul de vedere asumat de Guvern privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana, la pragul abuzului în serviciu, a fost întocmit la ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns afirmativ.

„Da (a fost întocmit de ministerul Justiţiei, n.r.) de către colegii noştri. Nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva”, a spus ministrul Justiţiei.

„Dar cred că în subsidiar vă interesează altceva. Vă răspund la întrebarea pe care nu aţi pus-o: sunt 2 ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi, după lege, după art. 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă”, a spus Tudorel Toader.

„Prin urmare, prin decizia 405, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la sintagma <îndeplineşte în mod defectuos>. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă”, a adăugat ministrul Justiţiei.

El a arătat că, dacă un autor de excepţie critică aceeaşi lege, respectiv acelaşi articol, din altă perspectivă, cum este cazul acestei excepţii, atunci nu mai este competenţa nici a ministerului Justiţiei, nici a Guvernului, fiind de competenţa exclusivă a CCR.

„Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă. Dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR, care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”, a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat dacă crede că l-a supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea acest punct de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ.

Grindeanu, despre opinia trimisă la CCR : Specialiştii din MJ l-au făcut. S-a respectat procedura

Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat, joi, că punctul de vedere transmis la CCR în privinţa excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana în cazul abuzului în serviciu a fost realizat de specialiştii Ministerului Justiţiei şi trimis Curţii sub semnătura premierului.

"Procedural, toate punctele de vedere pe care Guvernul le trimite către Curtea Constituţională, pot să spun că semnez zeci, dacă nu sute, săptămânal, de asemenea puncte de vedere. Procedural, lucrurile stau în felul acesta: Ministerul Justiţiei are un departament special care se ocupă cu aceste sesizări nepersonificate şi care dau, atunci când se solicită din partea CCR, un punct de vedere al ministerului Justiţiei pe care îl înaintează, prin adresă, către Guvern, iar procedural, pleacă sub semnătura primului ministru. Specialiştii din departamentul respectiv, care nu are legătură cu persoana x, y, au făcut acest punct de vedere pe care Guvernul l-a înaintat către Curtea Constituţională. V-am asigurat de la început că nu vreau să interferez în ceea ce înseamnă muncă pe care specialiştii o fac. Tot timpul s-a respectat această procedură de care vă aminteam", a declarat Sorin Grindeanu.

Guvernul şi Ministerul Justiţiei se OPUN admiterii excepţiei privind abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana

Guvernul României a trimis la CCR un punct de vedere prin care solicită respingerea excepţiei formulate de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, privind lipsa pragului valoric pentru abuzul în serviciu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Opinia, preluată de la Ministerul Justiţiei.

Guvernul este una dintre instituţiile abilitate să trimită puncte de vedere în astfel de situaţii. Procedura prevede ca Ministerul Justiţiei să formuleze o opinie, care ulterior este însuşită de Guvern, ceea ce s-a întâmplat şi în acest caz, au precizat sursele citate.

Instanţa supremă a sesizat CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Solicitarea a fost făcută de fosta soţie a preşedintelui PSD. Bombonica Prodana a invocat lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu.

În acest dosar, alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soţie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzaţia de abuz în serviciu dar şi Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

De asemenea, în cauză sunt judecaţi Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, Rodica Miloş şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, Valentina Marica, fost şef al Complexului de recuperare, Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, Constantin Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica la data faptelor funcţionari publici în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

Mai mulţi inculpaţi au anunţat că îşi recunosc faptele, apelând astfel la procedura simplificată de judecată.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici