Video Guvernul pregăteşte ordonanţa "trierea doctorilor" - VIDEO

O notă privind o Ordonanţă de Urgenţă şi o Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Educaţiei le-a pregătit pentru modificarea codului şcolilor doctorale vor ajunge în această săptămână la guvern, a spus luni, într-un interviu acordat Agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

5665 afișări

Ministerul Educaţiei va pune, joi, în dezbatere publică, Ordonanţa de Urgenţă şi Hotărârea de Guvern prin care se va modifica modalitatea prin care se acordă şi se retrag titlurile de doctor.

Tot săptămâna aceasta, Executivul va fi înştiinţat printr-o notă, urmând ca săptămâna viitoare cel mai devereme, cele două documente să ajungă pe masa Guvernului. Practic, prevederile acestea vor detalia exact care va fi responsabilitatea universităţilor în procedura analizei unei teze de doctorat şi a acordării/retragerii titlurilor de doctor.

Mai mult, o şcoală doctorală care se va abate de la etica universitară riscă să fie închisă, a atras atenţia ministrul Educaţiei.

„Săptămâna aceasta, miercuri, o să fie o notă de informare către colegii mei, pentru a le transmite toţi paşii care urmează să fie făcuţi. Joi vom avea încărcate, pentru consultare publică, două documente. Unul este o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, astfel încât să avem un cadru clar privind acordarea şi retragerea titlurilor de doctor, al doilea document este o Hotărâre de Guvern care modifică codul studiilor doctorale, care detaliază lucrurile din Legea Educaţiei. Mă aştept să fie destul de multe puncte de vedere, abordări şi discuţii. Important este că e un cadru pragmatic, simplu, nu simplist şi clar, care defineşte sau reafirmă puternic faptul că responsabilitatea doctoratului este la universităţi. Vom păstra încă, la nivel de minister, posibilitatea unei linii de apel”, a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei.

În privinţa procedurii de acordare a titlului de doctor prin ordin de ministru, Curaj a amintit că în anii '90, legea arăta clar că universităţile atribuie titlurile de doctor, însă Legea Educaţiei din 2011 are alt sistem, prin care titlul de doctor se acordă prin ordin al ministrului Educaţiei.

"În dispoziţiile tranzitorii care vor fi în ordonanţa de urgenţă, deci în lege, lucrurile acestea vor fi precizate, dar încă o dată: universitatea va avea rolul şi responsabilitatea cheie. Atunci când decide, va semna prin reprezentantul ei sau dacă este Academia Română, prin preşedintele Academiei Române. După aceea, dacă este cazul va ajunge la minister şi la ministru”, a subliniat ministrul Curaj.

În cazul în care există suspiciuni de plagiat şi comisiile de etică din cadrul universităţilor nu se autosesizează, Curaj spune că legea spune că pot fi făcute sesizări argumentate de către oricine, nu anonime: "Se va putea solicita atât universităţii, Academiei Române cât şi Ministerului Educaţiei la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare) . CNATDCU nu va avea rol de instanţă, în esenţă are rol de a se asigura că procesul de acordare a titlurilor de dcotor este de calitate. Dar, în cazul proceselor privind contestaţiile, la limită va putea să se adreseze unor experţi independenţi care să-şi pună părerea, iar părerea lor să se întorcă spre universităţi la nivel de aplicare. Şi la Comisiile de Etică de la nivelul universităţilor vom avea explicit în lege că le recomandăm ca, în analiza dosarelor, să facă apel la experţi independenţi în afara consiliilor lor de etică şi în afara universităţilor în cauză”, a spus Curaj.

De asemenea, el a mai detaliat şi cum va fi făcută evaluarea şcolilor doctorale de către experţi internaţionali.

"Eu am mare încredere în responsabilitatea universităţilor din România. Din acest motiv, prin contractul de finanţare al universităţilor publice, le-am solicitat să îşi facă autoevaluarea şcolilor doctorale până în vară, să prezinte acest raport în şedinţă de Senat şi să-l facă disponibil public. Asta este autoevaluarea care se va termina până în toamnă. Între timp, pregătim un proiect în care vom utiliza bani europeni, pentru a ne asigura că vom avea în următorii doi ani, o evaluare internaţională astfel încât să avem încredere că recuperăm toată pierderea de imagine pe care am suferit-o în ultimii ani", a spus ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă vor exista şi sancţiuni pentru şcolile doctorale care se abat de la etica academică, Curaj a spus că în mod sigur, da.

"Pot fi suspendate, pot fi închise. Acum, spre exemplu, lucrăm la o Hotărâre de Guvern prin care închidem trei universităţi private", a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, Curaj spune că în curând va începe şi o discuţie în legătură cu evaluarea universităţilor.

"Poate ar fi simplu şi eficient să ne uităm la ranking-urile internaţionale şi am pune nişte coeficienţi în funcţie de unde se regăsesc universităţile româneşti în aceste ranking-uri. Am pica într-un păcat enorm, în care am spune că universităţile nu contează decât pentru cercetare, dar ele au roluri multiple: de a forma, de a educa, de a face cercetare, de a răspunde comunităţii. Niciodată nu am avut destulă deschidere de a ne întreba cum putem sprijini mai bine universităţile care îşi fac treaba foarte bine la nivel regional, care alimentează cu forţă de muncă bună, în zone care se dezvoltă foarte bine, dar poate nu fac cercetare. De ce trebuie să facă cercetare de vârf la nivel internaţional? Poate ele fac un lucru foarte bun, pregătesc o forţă de muncă înalt-calificată care răspunde nevoii la nivel regional şi uneori internaţional. De ce nu ne gândim la toate aceste lucruri şi că am putea da mai multă libertate administraţiei locale să finanţeze universităţile? Poate aşa universităţile ar avea mai multe resurse, am avea mai multe burse, am discuta mai uşor de acces şi echitate. Toate lucrurile acestea ar trebui puse la un loc, nu numai nişte criterii fixe, pe care realitatea ultimilor ani ne-a arătat că nici măcar noi nu suntem toţi de acord cu ele. Universităţile sunt templul modern al democraţiei participative. Dacă uităm lucrul acesta şi rolul universităţilor, vom pierde mult din şansa României pe termen mediu şi lung", a mai spus, în interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici