Hossu: Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este neconstituţională

Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este o măsură neconstituţională, întrucât încalcă legea contractelor colective de muncă, astfel că această măsură nu poate fi impusă prin lege, a declarat vineri preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

27 afișări
Imaginea articolului Hossu: Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este neconstituţională

Hossu: Reducerea liniară cu 25% a salariilor în sistemul bugetar este neconstituţională (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

"Reducerea liniară a salariilor este o măsură neconstituţională. Există o decizie a Curţii Constituţionale legată de acest lucru de acum un an-un an şi jumătate, (...) care prevede clar că o asemenea decizie nu este valabilă", a spus Hossu, după o întâlnire la care au participat cu mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor şi oficiali din Ministerul Finanţelor.

El a explicat că reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizată numai prin acordul părţilor, şi nu printr-un sistem impus prin legislaţie.

În ceea ce priveşte pensiile, Hossu a arătat că mecanismul pe care Guvernul îl are în vedere se referă la o scădere proporţională a punctului de pensie.

"Nu este însă etic, şi am subliniat acest lucru, pentru că în toate ţările în care s-a făcut efort de reducere din cauza situaţiei de criză nu a fost niciunde distribuit liniar, ci întotdeauna s-a distribuit eşalonat, protejând categoriile defavorizate", a afirmat Hossu.

El a menţionat că se caută soluţii pentru a găsi o formulă în care să se demonstreze în scrisoarea către FMI resursele financiare, astfel încât categoriile defavorizate să nu fie afectate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu crede că există vreo şansă ca pensiile să fie reduse diferenţiat, menţionând însă că decizia finală aparţine Guvernului.

Şeful statului a mai spus că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

"Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de Curtea Constituţională înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie Guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă. Sigur, nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă când este vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege", a afirmat Băsescu.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici