Video Igiena în exces poate fi un pericol pentru echilibrul psihic. Ce e de făcut pentru a nu ajunge ca principala activitate sa fie spălatul?

  • Când ţi se spune mereu să te speli pe mâini ajungi să dezvolţi o fobie
  • Impulsul de a te spăla prea des pe mâini poate fi controlat
  • Premiază-te când reuşeşti să îţi reprimi obsesia pentru igienă
1724 afișări

Psihoterapeutul Dana Olariu îţi oferă câteva sfaturi pentru a nu transforma igiena strictă, de care este nevoie în această perioadă, într-o fobie. Dana Olariu îţi spune cum să îţi controlezi impulsul de a te spăla prea des pe mâini. Iată ce îţi recomandă!

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne recomandă să ne spălăm pe mâini, riguros, timp de 20 de secunde, cu apa şi săpun sau cu soluţii de mâini care conţin cel puţin 60% alcool, atunci când venim de afară, înainte să mâncăm, după folosirea toaletei, după ce am strănutat sau tuşit şi după ce ne-am suflat nasul. Sună rezonabil. E ceva ce ar trebui să facem mereu. Aceste măsuri, împreună cu igienizarea locuinţei şi distanţarea socială, sunt sigurele lucruri pe care le putem face. 

Însă teama de acest virus şi lipsa controlului asupra situaţiei ne pot face sa încercăm sa ne protejam şi mai mult şi să ajungem să ne spălăm pe mâini excesiv, mai ales atunci când deja avem o predispoziţie către asta. Realitatea este că putem să ne protejăm doar într-atât iar control avem, ca de obicei, doar asupra a ceea ce ţine de noi.
 
Teama de microbi, de virusuri, de contaminare, denumită misofobie sau germofobie, poate aparea în tulburarea obsesiv-compulsivă, în ipohondrie sau poate fi o fobie specifică, însă, pe larg, se înscrie în sfera anxietăţii. Spălatul compulsiv pe mâini are ca scop eliberarea de sentimentele copleşitoare de anxietate şi de suferinţa psihică şi fizică ce o însoţesc. Pe lângă nevoia şi grija normale de a fi curaţi, ajungem să o facem excesiv şi chiar să devenim nefuncţionali. Cu teama si nesiguranţa ne întâlnim de multe ori însă în situaţia actuală ele sunt amplificate de un pericol real. Aşadar, ce e de făcut în perioada asta pentru a nu ajunge ca principala activitate sa fie spălatul?
 
Nu există soluţii rapide pentru a ne debarasa de compulsii, căci este o temă complexă, cu multe cauze şi efecte, dar, din fericire, există tehnici pentru a le ameliora şi controla. Compulsiile au la bază frici şi gânduri care nu pot fi gestionate şi care creează foarte multă suferinţă. Este bine când simţim că ele ne controlează pe noi să ne adresăm unui specialist. 
 
Însă ce aş putea recomanda în această situaţie, în lipsa unui tratament mai mult sau mai puţin îndelungat alături de un specialist, este, în primul rând, să ne facem un plan cu situaţiile in care trebuie să ne spalam pe mâini, având la bază recomandările oficiale, şi să ne ţinem de el. Un plan de spălat rezonabil, să-i zicem. Când simţim nevoia să-l depăşim, sa ne spălăm încă o dată şi încă o dată, e bine să ne oprim şi să ne întrebăm: Mă ajută dacă mă mai spăl încă o dată pe mâini? Am mai intrat în contact, de la ultimul spălat pe mâini, cu ceva sau cu cineva care poate reprezenta un pericol? De cele mai multe ori, răspunsul este nu. Şi atunci să alegem conştient să nu ne mai spălăm încă o dată pe mâini. De exemplu, daca m-am spălat pe mâini şi apoi citesc ceva, nu este nevoie sa mă spăl din nou după ce am terminat şi în niciun caz să fac pauză după pauză de la citit pentru a mă mai spala. 
 
Când reuşim să nu cădem pradă tentaţiei de a ne spăla din nou atunci când nu este nevoie, ar fi frumos să ne premiem cu ceva. Cu o bomboană, cu o cafea, cu o discuţie cu un prieten, cu un film, cu o carte. Pentru că, deşi poate părea un lucru mic, nu este. Este o victorie. Şi nu este nici un uşor, este greu, este nevoie de multă voinţă şi exerciţiu. Aşa că, daca nu ne iese din prima, din a doua sau din a noua încercare, să nu ne descurajăm.
 
De asemenea, ne este de folos în perioada asta să avem o listă cu lucruri pe care vrem să le facem. Ca să legăm acest obicei benefic de compulsia spălatului pe maini, putem să alegem, în loc sa mergem la chiuvetă, să ne implicăm într-o activitate din lista noastră.
 
Pe scurt, nu putem fi sută la sută în control, dar putem controla ceea ce facem noi, putem să ne oferim spaţiu şi timp pentru a lucra cu noi şi putem să urmăm o rutina zilnică, bazată atât pe ceea ce trebuie să facem (muncă, hrană, copii etc.), cât şi pe ceea ce ne dorim să facem (socializare cu familia şi cu prietenii, divertisment, sport etc.). În ceea ce priveşte spălatul pe mâini, facem cât e necesar, conform planului. 
 
Când apare dorinţa, compulsia de a face din nou, fără motiv, ne oprim din a o face şi fie stăm puţin cu gândurile care ne gonesc către chiuveta de la baie şi contestăm urgenţa compulsiei, fie alegem conştient să ne implicăm într-o altă activitate. Putem să ne spunem, de exemplu, “În loc să mă spăl pe mâini acum, mai ales că m-am spălat acum jumătate de oră şi n-am mai iesit din casă, aleg să văd ultimul episod din serialul meu preferat”. 
 
Pentru aceasta din urmă, este de folos să ne facem o listă de activităţi zilnice şi să bifăm de pe listă ceea ce am făcut. Asta ne va da şi un sentiment de realizare, de mulţumire şi ne va face mai eficienţi.
 
Pentru a nu hrăni şi mai tare fricile, este bine ca în aceasta perioadă sa ne filtrăm cât de bine putem informaţiile despre virus. Să ne alegem câteva surse de încredere şi să le consultăm doar o dată, de două ori pe zi. A fi la curent cu toate teoriile şi toate ştirile despre virus la minut nu ne va face nici să ne protejăm mai bine, nici să nu ne îmbolnavim, însă cu siguranţă ne va face mai speriaţi, poate chiar panicati.
 
Este o perioada grea, pentru care nu eram pregătiţi, nici ca indivizi, nici ca societate, însă putem să o trăim, o facem deja, şi vom putea să o depaşim, pastrându-ne un echilibru psihic. Resursele sunt în noi.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici