În Bucureşti, aproximativ 1.800.000 de votanţi, aşteptaţi să aleagă 40 de parlamentari

Municipiul Bucureşti va fi reprezentat în noul Parlament de un număr de 28 de deputaţi şi 12 senatori, pentru alegerea acestora fiind înfiinţate un număr corespunzător de colegii uniniminale de deputaţi, respectiv de senatori.

41 afișări
Imaginea articolului În Bucureşti, aproximativ 1.800.000 de votanţi, aşteptaţi să aleagă 40 de parlamentari

În Bucureşti, aproximativ 1.800.000 de votanţi, aşteptaţi să aleagă 40 de parlamentari (Imagine: Mediafax Foto)

În Bucureşti, sunt aşteptate la urne 1.791.829 de persoane, colegiul cu cel mai mare număr de alegători fiind Colegiul nr.19, cu 104.880 votanţi (zona Şos. Olteniţei – Şos. Giurgiului, Bd-ul Brâncoveanu), iar cel mai mic din acest punct de vedere fiind Colegiul nr. 2, cu 38.688 de alegători (zona Bd-dul Aerogării – Bd-ul Kiseleff – Şos. Nordului – Calea Floreasca – Bd-ul Ion Mihalache – Bd-ul Aviatorilor – Calea Dorobanţilor).

De asemenea, cel mai mare colegiu pentru alegerea senatorilor este Colegiul nr. 6, cu 200.353 persoane cu drept de vot, la polul opus aflându-se Colegiul nr. 2, cu 83.667 alegători.

Colegiul nr. 2 pentru alegerea senatorilor este alcătuit din cel mai mic dintre colegiile pentru alegerea deputaţilor, Colegiul nr. 2, şi Colegiul nr. 3 (zona Piaţa Alexandru Lahovari, B-dul G-ral Gheorghe Magheru, B-dul Nicolae Bălcescu, B-dul Dacia, Calea Griviţei, Calea Victoriei, Şos. Nicolae Titulescu).

În acest caz, Guvernul a optat, cu ocazia delimitării colegiilor uninominale, să păstreze disproporţia în ceea ce priveşte numărul de alegători faţă de celelalte colegii, alipind în acest colegiu pentru alegerea senatorilor numai două colegii de deputaţi, spre deosebire de alte colegii pentru Senat, unde Executivul a cuplat câte trei colegii pentru alegerea membrilot Camerei.

Potrivit Legii 35 pentru alegerea membrilor Parlamentului, un deputat va reprezenta în Legislativ un număr de 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000 de locuitori.

Legea 35 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului menţionează că numărul colegiilor uninominale pentru Camera Deputaţilor, respectiv pentru Senat se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare, fără ca numărul colegiilor de deputat dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 4, iar cel de senator, mai mic de 2.

Potrivit legislaţiei electorale, o circumscripţie electorală poate fi compusă numai din colegii uninominale întregi, teritoriul cuprins de un colegiu uninominal trebuie să se afle pe teritoriul unuia şi aceluiaşi judeţ sau al municipiului Bucureşti, iar pe teritoriul unei localităţi pot fi delimitate, de regulă, doar colegii uninominale întregi.

Legea 35, cu modificările ulterioare, mai stabileşte că, în municipiul Bucureşti, colegiile uninominale nu trebuie să depăşească limitele administrativ-teritoriale dintre cele 6 sectoare.

Acelaşi act normativ stipulează că un colegiu uninominal pentru alegerea Senatului este format întotdeauna dintr-un număr întreg de colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor, întregi şi alăturate, din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici