Video Încondeierea ouălor, o tradiţie care rezistă în Maramureş

  • Încondeierea ouălor este o datină încă păstrată cu sfinţenie în Maramureş
  • Femeile din Maramureş încondeiează ouăle cu ceară, în Vinerea Mare
  • Încondeierea unui ou durează până la 15 minute, în funcţie de complexitatea ornamentelor
538 afișări
În timp ce mulţi dintre noi cumpărăm ouă de Paşte gata vopsite, femeile din Maramureş nu renunţă la tradiţii. Încondeiază ouă cu migală, în Vinerea Mare, după vechea tehnică din bătrâni.
 
Încondeierea unui ou poate dura până la 15 minute, în funcţie de complexitatea ornamentelor. Femeile folosesc ceară topită de la lumânare şi un condei subţire, confecţionat manual din aluminiu.
 
„În ciuda Covidului, noi încercăm să păstrăm tradiţia care am moştenit-o de la strămoşii noştri, eu de la mama bună le-am învăţat, să încondeiez ouă cu ceară. În ceilalţi ani, în duminica de Paşti  se merea cu ele în cimitir”, spune Viorica Buda. 
 
Ouăle încondeiate sunt puse într-o farfurie de lut şi vor fi ciocnite, de Paşte, în familie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici