Indemnizaţia maximală pentru mame va fi de 3.400 lei

Reducerea cu 15% a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, conform legii Guvernului,astfel că se reduc inclusiv indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei, iar indemnizaţia maximală pentru mame devine 3.400 lei.

78 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţia maximală pentru mame va fi de 3.400 lei

Vass: Se reduc inclusiv indemnizaţiile pentru mame plafonate la 4.000 lei, cea maximala devine 3.400 (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Modalitatea de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost explicată de către consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, pe baza proiectului cu măsuri de austeritate pregătit de Guvern.

Vass a arătat că indemnizaţia va fi calculată la fel ca până acum, şi anume 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Dacă suma este mai mare de 4.000 lei, indemnizaţia se plafonează la această sumă, iar dacă suma este mai mică de 600 lei, indemnizaţia nu va scădea sub această valoare. La sumele astfel rezultate se va aplica însă reducerea cu 15%, conform proiectului cu măsuri de austeritate al Guvernului.

"Aşadar, se reduc inclusiv indemnizaţiile plafonate la 4.000 lei. Indemnizaţia maximală pentru mame devine astfel 3.400 lei. În cazul în care după aplicarea reducerii cu 15% suma rezultată este sub 600 lei, se acorda indemnizaţia de 600 lei", a spus consilierul premierului.

La aceasta se adaugă alocaţia copilului de 200 lei, care rămâne nemodificată pentru primii doi ani ai copilului şi de 42 lei ulterior. Astfel, în primii doi ani de viaţă a noului născut, o mamă cu carte de muncă are un nivel al veniturilor minimale pentru creşterea copilului şi pentru copil de 800 lei.

Perioada pentru care se acordă indemnizaţia de creştere a copilului a rămas nemodificată la doi ani.

Proiectul pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea are aplicabilitate până la sfârşitul anului curent, a mai arătat consilierul.

Liderii Coaliţiei au decis, miercuri, ca indemnizaţia de creştere a copilului să fie diminuată cu 15%, reducere care va fi efectuată printr-un proiect de lege pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici