Ioan Lascăr, după ce a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu: "Chiar era necesară o clarificare a situaţiei"

Ioan Lascăr, fost şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, a declarat, pentru MEDIAFAX, după ce a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu, că "era necesară o clarificare a situaţiei".

2219 afișări
Imaginea articolului Ioan Lascăr, după ce a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu: "Chiar era necesară o clarificare a situaţiei"

Ioan Lascăr, după ce a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu: "Chiar era necesară o clarificare a situaţiei" (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Foto Mediafax)

"Ceea ce am de spus o să împărtăşesc organelor de anchetă, pentru că toate sunt fapte legate de un proiect pe care singur mi l-am asumat în urmă cu 16 ani şi care viza înfiinţarea şi în România a unei unităţi de îngrijire a bolnavilor arşi grav. Proiectul ăsta s-a născut foarte greu, iar ceea ce s-a întâmplat la Colectiv a certificat că avem nevoie de aşa ceva, dar eu m-am luptat cu punerea în aplicare 16 ani. Sigur, sunt o mulţime de persoane care nu pot, le vine greu, nu au competenţă să înţeleagă care sunt detaliile legate de complexitatea acestei probleme şi sigur că organele îndreptăţite să disece adevărul sunt cele care îşi fac acum datoria. Consider că chiar era necesară o clarificare a situaţiei şi o parte din instituţiile media care au dezvoltat subiectul vor înţelege care au fost obiectivele înfiinţării acestei secţii. Asta e scopul aceste anchete, să despartă grâul de neghină, adevărul de minciună", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Ioan Lascăr.

Procurorii DNA au pus sub învinuire mai mulţi foşti şefi din cadrul Spitalului Floreasca pentru abuz în serviciu, aceştia fiind acuzaţi că au adus un prejudiciu de peste şase milioane lei unităţii prin achiziţionarea de echipamente supravealuate şi a barocamerei care nu a funcţionat niciodată.

Radu Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, fost şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul spitalului, Marina-Magdalena Gontariu şi Marian Mihailă, fosti şefi ai biroului de achiziţii, sunt acuzaţi de DNA de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În aceeaşi cauză, au fost puşi sub învinuire Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, Andreea Maria Baytar, sub acuzaţia de spălare de bani şi persoana juridică SC Gemedica SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"În anul 2013, reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au încălcat normele şi reglementările în vigoare atât cu privire la iniţierea şi organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziţie publică de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, cât şi cu privire la derularea şi executarea acordului cadru şi contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească şi SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziţionate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei. Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care: 1.927.788,21 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi; 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată)", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, către firma în cauză s-ar fi făcut plăţi pentru lucrări care fie nu au fost realizate, fie au fost făcute necorespunzător.

După ce în aprilie 2013 Ministerul Sănătăţii a emis ordinul de înfiinţare a unităţii de arşi de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a întocmit referatul de achiziţionare a echipamentelor necesare dotării unităţii, documentul fiind avizat de Alexandru Radu Macovei, managerul spitalului. Marina-Magdalena Gontariu a elaborat documentaţia de atribuire, printre prevederi fiind "valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.), atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate", explică procurorii.

În urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni şi o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA, precizează DNA.

"Firma respectivă a oferit preţuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferenţe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital. Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei. Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziţionate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepţia celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenţii chirurgicale. De asemenea, până la aceeaşi dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arşilor gravi. Medicamentele şi materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenţii medicale la blocul operator al Unităţii de îngrijire a arşilor gravi au fost trecute în evidenţa Secţiei clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă", arată procurorii anticorupţie.

În ceea ce priveşte barocamera, aceasta nu este funcţională şi nici instalată, chiar dacă "reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune", susţine DNA.

"În perioada 2014-2015, suspecţii Galea Aurel Cătălin şi Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacţii financiare, au disimulat adevărata natură a provenienţei şi a proprietăţii sumelor de 1.895.920 euro şi 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacţii financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deţinute de S.C. Gemedica S.R.L., şi două societăţi de tip off-shore. Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea unor infracţiuni", se mai arată în comunicatul parchetului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici