Sinteza Marius Tucă Show. Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ: „Înainte de a fi oameni politici, trebuie să fim oameni”

  • Ionel Arsene: Înainte de a fi oameni politici, trebuie să fim oameni.
  • Ionel Arsene: Nu aveam voie să refuzăm pe nimeni, Ţineam pacienţii afară.
  • Ionel Arsene: Dacă azi aş fi prim-ministru, aş multiplica Leţcaniul în 40 de judeţe.
220 afișări

Ediţie incendiară la Marius Tucă Show. Invitatul Ionel Arsene, preşedinte al Consiliului Judeţean Piatra Neamţ, spune că totul ar fi minunat în România, dacă am putea multiplica exemplul "Leţcani".

Invitatul lui Marius Tucă la Aleph News de miercuri, 19 noiembrie, a fost preşedintele Consiliului Judeţean Piatra Neamţ. Cei doi au vorbit despre tragedia de la spitalul judeţean, despre ce ar fi putut să oprească această tragedie şi despre posibile soluţii.

"Unde si cum a avut loc tragedia „ a fost începutul discuţiei. La această întrebare, Ionel Arsene a răspuns: "Tragedia s-a întâmplat la etajul doi. Aici avem trei saloane de Terapie Intensivă şi o rezervă. Într-unul dintre saloane s-a întâmplat. Incendiul s-a întâmplat unde erau pacienţi în stare gravă, intubaţi. Celelalte victime au fost transferate, ulterior, către alte unităţi spitaliceşti".

Ionel Arsene a continuat spunând că spitalul e cel care suportă acuzaţiile, deşi Consiliul Judeţean doar îl finanţează şi că Ministerul Sănătăţii e cel care coordonează totul.

"Acuzaţiile se aduc spitalului. Acolo, prefectul spune că s-au făcut modificări şi au fost transferaşi pacienţi fără ca DSP să ştie. Noi, Consiliul Judeţean, doar finanţăm spitalele. Coordonarea spitalelor se face de către Ministerul Sănătăţii prin DSP. Noi doar finanţăm spitalele. Mai ales dacă e spital suport Covid, sută la sută s-a ocupat Ministerul Sănătăţii. Managerul nu intervine", a spus Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Piatra Neamţ.

Arsene: "Suntem buni doar să dăm bani"

Întrebat de ziaristul Marius Tucă dacă au fost făcute modificări în spital, Ionel Arsene a răspuns:

"Pentru că trebuia să mute responsabilitatea de la Min. Sănătăţii la administraţia locală. Ăsta a fost motivul pentru care au făcut asta. Ei spuneau încă din 4 noiembrie că mută pacienţii de la 3 la 2. Ei se ocupau de această chestiune. DSP făcea asta. Eu doar finanţez spitalul judeţean. Spitalul este în subordinea Min. Sănătăţii".

În privinţa autorizaţiilor DSP, Arsene a spus:

"Nu există modificări în salonul care a ars. Acel paravan a fost făcut la indicaţiile DSP. Peretele despărţitor a fost făcut cu acordul DSP, pentru că erau pacienţi non-Covid care necesitau îngrijire de tip Terapie Intensivă. Peretele nu era de mult timp".

Arsene a insistat pe ideea că oamenii politici trebuie să-şi dea mâna atunci când e o cauză comună:

„Înainte de a fi oameni politici, trebuie să fim oameni. În aceste momente, oamenii politici trebuie să-şi dea mâna şi să găsească soluţii, nu să arunce responsabilitatea. Asta este, din punctul meu de vedere, o ticăloşie. În momentul ăsta are loc o anchetă".

Spitalul din Piatra Neamţ a avut 8 manageri în toate aceste luni ale lui 2020. Explicaţia lui Arsene:

"Domnul Mocanu a stat până a fost numit nebunia cu Covid. Şi-a dat demisia pentru că avea diabet. Imediat, l-am numit pe dr. Apostoaie, care era directorul spitalului de la Tg. Neamţ, un medic foarte bun şi un foarte bun manager. La 4 zile după ce l-am numit, unităţile sanitare au trecut la Ministerul Sănătăţii. A venit ministrul Tătaru la Piatra Neamţ, l-a demis fără niciun motiv. L-au demis pe Apostoaie. M.T.: Asta e o glumă... I.A.: Nu, nu e o glumă. L-a demis fără nicio explicaţie. L-a demis pe Apostoaie şi l-a pus pe Margoci. Margoci a demisionat după puţin timp. Un foarte bun medic şi manager. Şi-a dat demisia pentru că nu mai suporta presiunile politice".

Despre investiţiile făcute la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, Ionel Arsene a comentat:

„Am făcut investiţii de 20 de mil. de lei. Am cumpărat aparatură nou-nouţă. M.T.: Mai puţin pereţi. I.A.: Nu poţi să faci minuni. Pot să spun că azi, spitalul din Piatra Neamţ are tehnologie de ultimă generaţie. Tot ce mi-au cerut medicii am cumpărat".

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean Piatra Neamţ a spus că lupta lui cu sistemul a fost prea mică, în momentul în care Ministerul Sănătăţii a numit un patron de pompe funebre drept manager al spitalului:

"PNL i-a propus lui Tătaru să-l pună pe un patron de pompe funebre manager la spital. L-am întrebat pe Tătaru: "Cum să numim un patron de pompe funebre manager de spital? Suntem în plină pandemie de Covid". Tătaru nu mi-a răspuns"

Ionel Arsene: "Pot să spun că azi, spitalul din Piatra Neamţ are tehnologie de ultimă generaţie. Tot ce mi-au cerut medicii am cumpărat"

Ideea lui Arsene a pornit de la pandemie: "În tot acest timp, există spital modular la Leţcani. Ideea a pornit când a început pandemia. Avem spital de luni de zile. A fpost nchis pentru că Ministerul Sănătăţii l-a ţinut închis pe considerente politice. Sunt două luni de zile de când urlu la toate televiziunile. Dacă am vreo vină, este că nu m-am legat cu lanţuri în faţa Guvernului. Dacă aveam deschis acel spital modular, noi n-am fi avut acea tragedie la Piatra Neamţ. Din seara în care s-a întâmplat tragedia, acel spital a devenit funcţional. Are 250 de paturi, din care 103 pe ATI. Este cea mai mare unitatea spitalicească cu paturi ATI".

Ionel Arsene a continuat spunând că ar reproduce modelul "Leţcani" în toată ţara:

"Dacă azi aş fi prim-ministru, aş multiplica Leţcaniul în 40 de judeţe. Avem bolnavi cronici care nu pot fi trataţi din cauza Covid. Toţi oamenii politici ar trebui să vadă gestionarea pandemiei prioritate zero. Prim-ministrul a dat 500 şi ceva de milioane pe măşti dar, de banii ăştia, ar fi putu să facă spitale modulare. Domnului preşedinte îi transmit: haideţi să face, prioritate zero gestionarea pandemiei. Medicul român din Belgia e un om excepţional".

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici